Länsstyrelsen i Norrbotten anser att det finns flera tveksamheter i ansökan som Harrvikens Marina har lämnat in till mark- och miljödomstolen i Umeå. Bolaget planerar att bygga en småbåtshamn med plats för 200 båtar och det krävs tillstånd för att muddra i vattnet och lägga upp muddermassor på land.
Länsstyrelsen anser att Harrviken inte är en lämplig plats för en småbåtshamn. Området är den enda oexploaterade delen av Hertsölandets strand, havsviken är mycket långgrund och de naturliga förutsättningarna för att anlägga en hamn saknas. Det måste muddras i vattnet, cirka 17 000-24 000 kubikmeter massor måste tas om hand på land.
Länsstyrelsen ifrågasätter bolagets uppgifter att alla muddermassor ska användas för anläggningsändamål. Enligt ansökan ska muddermassorna bland annat användas för att anlägga en vall runt en parkeringsplats för bilar. Mängden muddermassor innebär en utfyllnad med två meter över hela ytan, som är cirka 13 700 kvadratmeter.
– Vi ser inte riktigt att det finns en godtagbar anledning att lägga upp så mycket, säger Johan Lindberg på länsstyrelsen.
Det kan röra sig om kvittblivning, alltså deponering av muddermassor, skriver länsstyrelsen.
Länsstyrelsen ifrågasätter om det finns ett behov av 200 nya småbåtsplatser, då det tillkommit närmare 200 båtplatser i och med Ettans båthamn och utbyggnaden av NBB Marina på Granudden. Bolaget har hänvisat till att 195 köade för båtplats i november 2019.
– Det kan ju vara så att personer står i kö på flera anläggningar, säger Johan Lindberg.
Kommunens miljö- och byggnadsnämnd anser att bolagets ansökan är bristfällig på flera punkter och anser därför att tillstånd ska avstyrkas. Domstolen kan begära att bolaget måste komplettera ansökan.
Miljö- och byggnadsnämnden har upplyst bolaget att det kan finnas PFAS-föroreningar i bottensedimenten som ska muddras. Mätningar som gjorts vid brandövningsfältet på Hertsön har visat att det finns PFAS-föroreningar i vattnet i området. Föroreningarna kan ha spridit sig till havsviken via den bäck som rinner förbi området vid brandövningsfältet och ut i Harrbäcksviken.
Det framgår inte av ansökan om man låtit undersöka bottensedimenten avseende PFAS-föroreningar. Däremot har man provtagit för metaller, polycykliska aromatiska kolväten (PAH) samt organiska tennföreningar och funnit låga halter av ämnena.
Både länsstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden har påtalat att det finns brister i beskrivningen av hur eventuellt sulfidhaltiga massor ska hanteras.
I ansökan hänvisas på flera ställen till att småbåtsanläggningen ska anslutas till kommunalt VA. Miljö- och byggnadsnämnden påpekar att det saknas kommunalt vatten och avlopp i området och att det kommer att dröja till 2028-2032 innan det byggs ut.
Detaljplanen för Harrvikens Marina vann laga kraft i juli 2018, efter en dom i mark- och miljööverdomstolen.
– I och med att det är detaljplanelagt område så har kommunen i någon mån tagit ställning och tyckt att det är en lämplig placering. Men vi har en annan uppfattning, säger Johan Lindberg på länsstyrelsen.
Politikerna valde att göra ett tillägg till förvaltningens yttrande.
– Vi ser positivt på den här etableringen enligt den fastställda detaljplanen. Vi förutsätter också att sökande i samråd med berörda myndigheter kan komma till en lösning, säger Maritha Meethz (S) ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.