Länspolismästaren vill inte ha en bombgrupp
För en dryg månad sedan anställdes Håkan Karlsson som ny länspolismästare. Med många nya idéer vill han göra Norrbotten till det län i Sverige som har lägst brottslighet. Däremot tycker han inte att Luleå ska jobba för att få tillbaks bombgruppen. - Man måste ställa en bombgrupp i proportion till vad det kostar. I stället kan vi bli bättre på att klara den typer av störningar som ett bombhot innebär, säger länspolismästaren.
Gått lång väg. Till skillnad mot de flesta länspolismästare har Håkan Karlsson gått den långa vägen från patrullerande polis. Han tror att det gör honom till en bättre chef.
Foto: Josefin Wiklund
- Om allmänheten tror att polisen kan åstadkomma någonting så kommer vi också att få hjälp av dem att göra det. Därför är förtroendet för polisen en viktig fråga som vi jobbar mycket med. Jag är dessutom en varm förespråkare för synlig polis. Målet är att halva styrkan alltid ska vara ute på fältet så att man ser polisen oftare på gatorna.Till skillnad från många andra länspolismästare så har Håkan Karlsson gått den långa vägen genom hela polisorganisationen. Från patrullerande polis till länspolismästare. Därför vet han vad folk känner när de blivit bestulna eller har haft ett inbrott.Brottsstatistiken för de senaste tre åren visar att knappt fem procent av stölderna och inbrotten klaras upp i Norrbotten. Detta trots att det är den brottstyp som anmäls mest av privatpersoner. Under första halvåret 2007 anmäldes 1.884 tillgreppsbrott till polisen - 277 av dem gick vidare till en åklagare.- När det gäller den här typen av mängdbrott så måste vi bli mycket bättre. Folk måste känna att vi bryr oss. Att vi kommer till brottsplatsen och tar kontakt med dem som drabbats av ett brott. Samtidigt måste också allmänheten förstå att vi inte alltid kan komma direkt. Det som är mest akut måste vi få ta först.Synliga poliser
För att kunna jobba effektivt mot brott så tycker länspolismästaren att man måste göra det på bred front. Därför vill han få igång samarbete mellan polisen, kommunerna och länsstyrelsen. - Det är inte meningen att vi ska gå in på varandras områden. Men tillsammans kan vi skapa en bättre bild av hur det ser ut. Många av de kriminella som hamnar hos oss är ju såna som kommunerna känt till sedan länge.I en överenskommelse med kommunerna kommer polisen nu också att satsa på områdespoliser. Synliga poliser som det ska vara lätt att ta kontakt med. Liknande de kvarterspoliser som fanns förr i tiden.- Det kommer att bli två områdespoliser i varje kommun. I augusti får de utbildning och sedan är det meningen att de ska börja jobba, säger Håkan Karlsson.Ett annat stort problem som funnits i Norrbotten är polisrekryteringen till vissa kommuner. I bland annat Gällivare och Överkalix har det varit svårt att få poliser att söka de tjänster som varit ute. Nu försöker man därför marknadsföra polisyrket extra hårt i de kommunerna för att få fler sökande till polisutbildningen därifrån.- Vi gör en särskild kampanj i Gällivare för att få fler att söka till polisutbildningen. Ju fler som söker från Gällivare desto större möjlighet är det att någon kommer in. Nu kan man dessutom läsa till polis på distans från Kiruna och Kalix. Så då kanske det blir lättare att få sökande därifrån.Även om inte fler söker så kommer de kommuner som har problem idag snart att få hjälp. De kommande två åren ska hundra polisaspiranter komma till Norrbotten. De kommer då att styras till de kommuner som bäst behöver dem.Fram till år 2010 ska det finnas 500 poliser i Norrbotten. Men något krav om att få hit den bombgrupp som försvann för drygt två år sedan har ändå inte Håkan Karlsson. Trots den långa tid det tar innan bombgruppen från Stockholm kan ta sig hit.- Ett bombhot skapar en störning i samhället. Men jag tror att vi ska försöka bli bättre på att klara den typen av störningar. Att kräva att få hit en bombgrupp måste vi ställa i proportion till vad det kostar. Jag har förlikat mig med tanken på att bombgruppen finns i Stockholm. För oss gäller det i stället att kunna styra våra resurser för att klara bemanningen även när det händer den här typen av händelser, säger länspolismästaren.Att Håkan Karlsson är en polis som bryr sig om de medborgare han är satt att skydda hoppas han kunna förmedla under onsdagen då han ska chatta med Kurirens läsare. Det är första gången han över huvud taget chattar med andra på internet och han är lite spänd på hur det ska gå.- Det är viktigt att vi inom polisen har kontakt med folk och att vi är med i samhällsdebatten. Att vara med i en chatt är ett sätt att få kontakt med människor. Jag hoppas bara att det är någon som hör av sig och vill prata med mig, säger länspolismästaren Håkan Karlsson.
Håkan KarlssonÅlder: 49 år.Familj: Hustru och tre vuxna barn.Bor: Piteå.Karriär: Började polisutbildningen 1979. Kom 1980 till Piteå där han anställdes som patrullerande polis. Gick vidare som vakthavande befäl, chef för en närpolisgrupp, utredningschef, operativ chef och nu länspolismästare.Intressen: Fritidshuset och fiske.Aktuellt: Chattar med Kurirens läsare på onsdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!