Länspolismästaren talar ut om polisens tunga tid

Dödsfall i arresten, bombhot och ett protokoll från ett chefsmöte ute på villovägar.  Nu talar länspolismästaren Håkan Karlsson ut om den turbulenta tiden.  - Det här har drabbat oss hårt, säger han.

TUFF TID. Exklusivt för Norrbottens-Kuriren talar nu länspolismästaren Håkan Karlsson ut om den senaste tidens turbulens runt poliskåren: "Det goda med det onda är att det väcker frågor" säger han.

TUFF TID. Exklusivt för Norrbottens-Kuriren talar nu länspolismästaren Håkan Karlsson ut om den senaste tidens turbulens runt poliskåren: "Det goda med det onda är att det väcker frågor" säger han.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2010-12-04 06:00
Ingen har väl missat att polismyndigheten under den senaste tiden har varit i blåsväder. Det började egentligen för ett drygt år sedan då en 62-årig polisman från Norrbotten åtalades för grov kvinnofridskränkning. Polismannen dömdes nyligen till sex månaders fängelse. - Han har slutat, säger Håkan Karlsson, utan att vidareutveckla svaret, under intervjun som i stort kommer att handla om dödsfallet i arresten och bombhotet mot tidningen NSD. Två händelser som har legat som ett lock över poliskåren i Norrbotten den senaste tiden. Bombhotet har inneburit ilska och besvikelse. Dödsfallet uppgivenhet, obehag och irritation. - De som har varit direkt inblandade i händelsen mår givetvis dåligt och dem måste vi ta hand om, som arbetsgivare och som arbetskamrater. Samtidigt får vi inte påverka utredningen, den ska ju ske opartiskt, säger Håkan Karlsson om dödsfallet där ett vakthavande befäl internutreds. Är det rätt att vakthavande befäl har ansvaret för arresten? - Vi tittar på det där. Vi håller på och tittar på det som heter arbets- och delegationsordning, vem som bär ansvar. Vi hade ett möte alldeles nyligen om det här. En vårdlag
När det gäller denna tragiska händelse finns det många bottnar, anser Håkan Karlsson. I den bästa av världar skulle alla missbrukare köras ut till Sunderby sjukhus, i stället för till polisens arrestavdelning. Lagen om omhändertagande av berusade personer, lob, är trots allt en vårdlag. - Det bästa vore förstås om landstinget tog hand om dem. Just kombinationen mellan droger i någon form och påverkan och sjukdom gör att det ställs stora krav på att göra rätt bedömning. Bombhotet mot tidningen NSD som skickades från en IP-adress i polishuset har skakat om i hela kåren. Norrbottens-Kuriren har varit i kontakt med flera poliser, som med rösten full av känslor, har förklarat det var en skammens dag när nyheten kablades ut. - Det påverkade hela huset och det påverkade stämningen. "Hur kan detta ske. Vem kan ha gjort det." Hela huset är ju presumtivt misstänkt, säger Håkan Karlsson. Frågor som ännu inte är besvarade och troligtvis aldrig kommer att bli det. - Nu är det åklagaren som sköter det men det är viktigt att man kommer till någon slags slutpunkt. Oavsett vad svaret blir så vill vi faktiskt veta vad som hände. Brister i säkerheten
Håkan Karlsson menar att det finns brister i säkerheten i polishuset. Skalskyddet är ett. - Säkerheten i huset måste bli högre. Det kan inte vara så att man ska kunna vandra fritt här i huset. Det är det goda med den här händelsen, att vi ser över det, säger Karlsson och ger ett exempel. - När jag besöker vägverket skriver jag in mig i en bok och så får jag en besöksbricka. Men det får man inte hos polisen. Vi måste ha bättre ordning på sånt här och måste höja graden av säkerhetstänkande. Kan du förstå om allmänheten har en viss skepsis till polisen i dag? - Det förstår jag. Jag tror ändå att norrbottningarna tycker att vi gör ett bra arbete. Men det är klart, när det händer sådana här saker efter varandra, så får vi en "dipp", eller vad man ska säga. Här tror Håkan Karlsson att öppenheten mot medborgarna är det viktigaste för att återupprätta förtroendet. - De senaste tre åren har allmänhetens tilltro till polisen ökat mest i landet. Jag tror vi har ett grundmurat förtroende som vi ska vårda och jag tror verkligen att vi kan gå vidare. Anteckningarna från chefsmötet, som kom i händerna på media, är ett ämne som fortfarande sticker Håkan Karlsson i ögonen. Han tycker att Norrbottens-Kuriren och den övriga journalistkåren inte gav en korrekt bild i sin nyhetsrapportering. Länspolismästaren tror att det trots allt går att hitta en del positiva bitar i dessa, för polisen, negativa händelser. - Det goda med det onda är att det väcker frågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om