Undersökningen, som är beställd av Regeringskansliet, avser företag och organisationer med 200 eller fler anställda. Avsikten är att beskriva könsfördelning och jämställdhetsarbete. En liknande undersökning gjordes år 2002.
När det gäller styrelser visar undersökningen att det under 2012, gällande alla i rapporten, fanns i genomsnitt 23 procent kvinnor och 77 procent män. Enbart sett till de privatägda företagen var siffran 22 procent kvinnor och 78 procent män. För kvinnorna är detta en ökning med sex respektive nio procentenheter jämfört med undersökningen från 2002.
Inom privat sektor efter näringsgren så är andelen kvinnliga chefer störst inom området öppna sociala insatser, 82 procent. Inom byggande av hus finns åtta procent kvinnliga chefer.
Materialet är uppdelat på regionnivå för Svealand, Götaland och Norrland. Här visar statistiken att Norrlandsregionen har en lägre andel kvinnor bland samtliga anställda än de andra regionerna. Norrland har även en låg andel kvinnliga ledamöter i både styrelser och ledningar. När det gäller styrelseledamöter var andelen kvinnor i Norrland 17,8 procent och män 82,2. På ledningsnivå är andelen kvinnor i Norrland 23,1 procent och männen 76,9 procent. Svealand uppvisar drygt 23 procent kvinnor och Götaland drygt 24 procent kvinnor i styrelser. På ledningsnivå ligger Svealand på 30 procent kvinnor och Götaland 25 procent kvinnor.
Bland chefer på länsnivå återfinns inom privat sektor 26 procent kvinnor och 74 procent män i Norrbotten.
Undersökningen visar vidare att 85 procent av samtlioga undersökta företag bedriver ett organiserats jämställdhetsarbete.För enbart de privata företagen är siffran 83 procent. Jämfört med 2002 års siffror har andelen stigit med sju respektive åtta procentenheter. Det organiserade jämställdhetsarbetet är ungefär lika stort i alla tre regioner.