Klockan var kring 23.30 då Kristina Lindfors upptäckte att en av stuteriets hästar var sjuk. Hon ringde genast jourhavande distriktsveterinär som befann sig i Älvsbyn.
– Veterinären var inte på plats förrän 1,5 timmar senare, säger hon.
Hästens liv var utom räddning vilket det även skulle ha varit om veterinären hade kunnat komma snabbare. Men, menar Kristina Lindfors, hästen utsattes för onödigt lidande.
– Dels tog det lång tid innan veterinären var på plats men sedan var det bara en veterinär som kom. Tiden gick åt till att kolla i datorn och annat, inte förrän klockan 05 på morgonen kunde hästen avlivas. Hade de varit två veterinärer hade allt gått snabbare.
LRF har agerat
Nils-Olov Lindfors, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, säger att även deras medlemmar noterat de långa väntetiderna. Frågan har lyfts på styrelsemöten och vid två olika tillfällen har de gjort en skrivelse till Jordbruksverket som ansvarar för distriktsveterinärerna.
– Förutom att djuret utsätts för onödigt lidande kan det även handla om att bota i stället för att avliva om veterinären kommer snabbare. Vi har ändå inte värsta situationen som bor här i Luleå, det är värre i inlandet. Det kan även vara frågan om värdefulla avelsdjur, säger Nils-Olov Lindfors.
En lösning på problemet enligt honom är att sätta en fast tid för hur länge det är acceptabelt att ett djur får vänta på veterinärvård.
– Sen är det upp till jordbruksverket att finansiera det.
Fler beredskapsområden
Även distriktsveterinären Björn Lindulf som är stationerad i Piteå är kritisk till de långa sträckorna som han och kollegorna måste köra under jourtid, det vill säga kvällar och helger. En ensam veterinär täcker upp Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn.
– För fem år sedan fanns det ett beredskapsområde i Luleå och ett i Piteå. Jag menar att vi måste tillbaka dit, säger Björn Lindulf.
Regionala djurskyddsrådet har beslutat att uppvakta Jordbruksverket i frågan. I en skrivelse ska de lyfta att djuret ska vara i fokus samt vilka tidsgränser som är acceptabla djurskyddsmässigt ur joursynpunkt.