Trots att julen är överspelad råder det bråda tider i den forna landshövdingsbostaden i Gammelstads kyrkby.
Förberedelserna på Lustigbacken är i full gång. I den arla morgonen flyttades ett gammalt skåp för att ge plats för ytterligare ett kafébord. Nya vägghyllor ska skruvas upp innan de första kunderna släpps in.
Premiären annonserades enbart på Facebook och Instagram. Paret Parnes/Hedenström blev överraskade av gensvaret.
– Jag hann bli lite orolig, det dröjde 20 minuter innan första kunden kom, men sedan vällde det in folk. Vi hade en lång kö som sträckte sig ut på gårdsplanen. Flera valde att vända bilen utan att ens försöka ta sig in, berättar Peter Parnes.
I 3,5 år har professorn vid Luleå tekniska universitet på sin fritid experimenterat med chokladtillverkning.
Entusiasmen över det nyvunna intresset blev till slut så stort att det förutsatte en flytt. Peter & chokladfabriken behövde så många maskiner att det inte längre fanns tillräckligt med utrymme hemma i köket på Porsön.
Det är anledningen att paret i juni 2024 flyttade till Lustigbacken, där bland annat den hansénska familjen tidigare huserat. David Hansén var riksdagsledamot och landshövding i Norrbottens län 1937-47.
I en flygel, som förr rymde en hårfrisering, har en chokladfabrik byggts upp.
– Här finns en maskin i varje skåp. Vi är på god väg att bli trångbodda även här, påpekar Agneta Hedenström.
Peter Parnes har i sin forskariver valt att lära sig hela processen för chokladtillverkning.
– Det har tagit mig några år, men jag har lärt mig att tillverka choklad på molekylnivå. Kakaobönerna importerar jag från Holland, men resten gör vi själva. Vi rostar bönorna, maler dem, hela tillverkningsprocessen tar 50 timmar.
Fram till nu har uppemot 30 kg choklad tillverkats i köket. Men det är bara början på historien ...
I första hand ska tillverkningen bestå av chokladkakor, men i kaféet med ett 10-tal sittplatser erbjuds också egenrostade kaffebönor, varm choklad och hemmagjord chokladglass som blivit något av Agneta Hedenströms specialitet.
– Vi har båda kvar våra jobb på universitetet och kan därför inte hålla öppet alla dagar. Vi siktar i första hand på helger och kanske någon enstaka vardagskväll. Under sommaren kan vi erbjuda fler sittplatser utomhus. Vi har också planer på arrangera chokladprovning både för företag och allmänheten. Det känns väldigt spännande, säger Peter Parnes.
Lustigbacken har anor som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Då kallades gården Gammeläng. Under 1800-talet flyttade den hansénska familjen in i huset. Här bor i dag Peter Parnes och Agneta Hedenström som under nyårshelgen startade ett chokladkafé i Gammelstads kyrkby.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Kyrkbyn i Gammelstad har fått en ny attraktion. På Lustigbacken har Peter Parnes och Agneta Hedenström startat ett litet chokladkafé med ett 10-tal sittplatser. "Kanske kommer vi att använda den gamla punschverandan i vår verksamhet i framtiden", förklarar Peter Parnes.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Här är Peter & chokladfabriken. I kyrkbyn har Peter Parnes skapat en plats där han kan tillverka vad han själv kallar "en lite lyxigare variant av choklad".
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Vi har länge haft en dröm att starta ett kafé, men nu har vi en klar idé hur verksamheten ska utvecklas. Vi har inriktat oss på att hitta en egen nisch, därför gör vi inte chokladpraliner. Det finns det andra som gör i Luleå", berättar Agneta Hedenström.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Nu har jag äntligen fått nytta av mina gamla gymnasiala kemikunskaper. Det här är en intressant tillverkning och så många smaker finns kvar att upptäcka", förklarar Peter Parnes.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Fram till nu har Peter Parnes tillverkat uppemot 30 kg choklad i den nya fabriken i Gammelstads kyrkby.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Det har varit jätteroligt att starta vårt chokladkafé. Vi fick mycket beröm från några tyska turister som blev så glada över att hitta ett ställe som var öppet i kyrkbyn. I sommar hoppas vi på att bli ett utflyktsmål för luleborna", säger Peter Parnes och Agneta Hedenström.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Jag har i månader letat efter en köpmandisk och kan faktiskt ha en på gång i Töre som skulle passa perfekt. Jag hoppas att affären blir av", berättar Peter Parnes.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Jag har lärt mig att tillverka chokladglass", berättar Agneta Hedenström i mikrokafét som i dag har ett 10-tal sittplatser.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
De färdiga chokladkakorna kan smaksättas med bland annat rostad chili eller rostade sesamfrön och havssalt.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Det har tagit några år att lära mig tillverkningsprocesssen. "Kakaobönerna importeras från Holland, men resten gör vi själva - vi rostar, maler och skapar en lite mer lyxig variant", förklarar professor Peter Parnes.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Tillverkningsprocessen tar 50 timmar. Under den tiden finmals chokladbönorna till en storlek som ligger under 20 mikrometer, vilket motsvarar 0,000 020 meter. En millimeter är 1 000 mikrometer.
Foto: Pär Bäckström / Frilans