I Luleå går solen ner runt 22.30 och upp vid 02.30. Som strikt troende muslim ska man inte äta eller dricka under dygnets ljusa timmar. Said Ali, 37 år, har därför bara fyra timmar på sig att förtära föda.
- Dadlar är det första jag äter när solen går ner, det ger energi till kroppen. Nästan alla muslimer gör det, säger han.
Vi står i Ameds butik på Örnäset i Luleå. Ägaren Agamorad Imami bekräftar att det säljs mycket dadlar under ramadan. Hela försäljningen går upp under högtidsmånaden.
Said Ali är i butiken för att laga bilkläder. Han berättar att många familjer reser söderut för att kunna äta under fler timmar.
- Turkiet är ett vanligt ställe.
11 dagar tidigare
Syftet med fastan är att de som deltar ska begrunda religionens budskap - att lära sig tålamod och ödmjukhet. Varje år startar ramadan ungefär elva dagar tidigare än föregående år, på grund av den muslimska månkalendern. Därför kommer det att bli ännu längre dagar nästa år.
Fastemånaden avslutas med högtiden eid al-fitr. Ett firande som pågår i några dagar.
- Då blir det stor fest med mycket mat. Här är det oftast bara familjerna som är med varandra. I Irak kan det samlas hundratals personer vid långa bord fyllda med mat, säger Said Ali.
Saudiarabisk tid
Det är inte alla som följer solens tid här i Luleå. Hani Ali, 26 år, berättar att hon har valt att gå efter fastetimmarna i Saudiarabien i stället.
- Jag kan inte fasta i över 20 timmar per dag. Med den saudiarabiska tiden får jag börja äta runt sex på kvällen. Det är många jag känner här i Luleå som gör det, säger hon.
Hani Ali är i butiken tillsammans med sina två barn. De är bara ett par år gamla och får därför äta under alla dygnets timmar. De behöver inte fasta förrän de är gamla nog att bestämma själva hur de vill göra.