Vi träffar Patrik Müller på ortopedavdelningen på Sunderby sjukhus, där han varit inskriven sedan tisdagen den 11 februari efter att ha legat 40 timmar på akutmottagningen. Han får höga doser av flera smärtstillande preparat på grund av dubbla diskbråck i halsryggen och svåra smärtor. Läkare på Sunderby sjukhus har bedömt att han behöver opereras akut.
Eftersom ortopeden på Sunderby sjukhus inte genomför operationer i halsryggen har han blivit remitterad till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Flickvännen Jennifer Pantzare berättar att de inte får ett tydligt besked när Patrik ska få opereras i Umeå. Datum har flyttats fram, dag efter dag.
– De ska bara hålla nere smärtan i väntan på operation i Umeå. De sade först att det blir mest troligt operation torsdag, sedan ändrades det till fredag och sedan till lördag, om vi hade tur. Det blev det inte, då sade de "absolut senast tisdag", det blev det inte heller, säger Jennifer Pantzare.
Onsdagen den 19 februari vaknar Patrik Müller upp med 39 grader feber, han har dubbelsidig lunginflammation, halsfluss, bältros och bihåleinflammation. Han medicineras med antibiotika och kan inte opereras förrän infektionen gett med sig.
Söndag 23 februari är hans infektionsvärden så pass bra att han skulle kunna opereras, men han får inte någon tid för operation i Umeå under veckan som kommer. Eftersom han varit sjuk hamnade han längst ner på kölistan.
Patrik Müller berättar att han hört när läkare diskuterat hans fall med sjukhuset i Umeå.
– Det är en läkare som står bredvid mig, Umeå ringer och de börjar diskutera kostnader, vem som ska få ta kostnaden, säger Patrik Müller.
När läkaren avslutat samtalet frågar Patrik Müller läkaren vilka kostnader det handlade om.
– Eftersom det inte är ett livshotande tillstånd så anses det som onödig kostnad att skicka mig till ett annat sjukhus, säger Patrik Müller.
Patrik Müller framhåller att vårdpersonalen på golvet på ortopedavdelningen gör sitt bästa.
– Personalen på ortopedavdelningen är helt underbara, alltså undersköterskorna och sjuksköterskorna, säger Patrik Müller.
Han tycker att det är ovärdigt att han måste ligga med svåra smärtor, som kräver allt högre doser av starkt beroendeframkallande mediciner som Oxycontin och andra preparat för att han ska få smärtlindring. Han får kramper och beskriver en olidlig smärta.
– Jag vill inte dö, men när jag har mina attacker så vill jag bara dö, somna, söv ner mig, säger Patrik Müller.
Hur känns det när du inte blir remitterar vidare till ett annat sjukhus?
– Jag har ju hört läkare stå bredvid mig och diskutera kostnaden. Det känns helt sjukt att det ska handla om pengar, säger Patrik Müller.
Jennifer Pantzare berättar att hon vänt sig till alla möjliga instanser för att Patrik ska bli opererad. Hon har ringt 1177, patientnämnden, vårdgarantienheten, en avdelningschef på sjukhuset i Umeå, avdelningschefen på Sunderby sjukhus och inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Hon är frustrerad över att de får så olika besked om varför Umeå inte kan ge en tid för operation. Brist på operationssalar eller brist på vårdplatser på sjukhuset i Umeå, Jennifer Pantzare vet inte vad hon ska tro är orsaken.
– Nog förstår jag att livshotande skador ska prioriteras, men någonstans finns det ju en gräns för vad en människa ska få vara med om, säger Jennifer Pantzare.
Det senaste beskedet som de fått angående operation är att det kan bli av på Akademiska sjukhuset i Uppsala, under första veckan i mars. Ett preliminärt besked och inget löfte.
– Det är ju en oändlighet när man redan legat 16 dagar på sjukhus, säger Patrik Müller.
Oscar Gustafsson är verksamhetsområdeschef för ortopedi på Sunderby sjukhus. Han svarar på våra frågor via mejl.
Hur ska det fungera när ortoped-patienter som inte kan opereras på Sunderby sjukhus remitteras till Umeå?
– Vi tar kontakt med ortopedkliniken på NUS och presenterar fallet varefter de meddelar en preliminär plan för när åtgärden kan ske. På grund av resursbrist och omprioriteringar i Umeå förekommer det att denna preliminära plan förändras och det kan ske i flera omgångar. Om Umeå säger att de inte kan ta emot patienten letar vi vidare efter annan mottagare och då rör det sig i de flesta fall om övriga universitetssjukhus i Sverige.
Hur länge kan NUS neka att ta emot patienter som bedöms behöva akut operation?
– Denna fråga måste ställas till NUS som sköter prioriteringen. Om de meddelar att de inte kan utföra åtgärden inom en tidsram som de bedömer medicinskt säker så vänder vi oss vidare.
Om NUS inte tar emot patienter som bedöms behöva akut operation, varför blir patienten inte remitterad till annat sjukhus som har kapacitet att operera?
– Prioriteringsgraden bestäms av NUS, om de inte kan ta emot patienten remitteras den vidare.
Beror det på vem som får ta kostnaden?
– Nej, kostnaden tillfaller Region Norrbotten oavsett. Det har ingen påverkan på beslutet, skriver Oscar Gustafsson.
Norrlands universitetssjukhus uppger att de sedan några veckor tillbaka tvingats stänga en till två operationssalar på grund av brist på operationssköterskor, men att de jobbar för att kunna öppna salarna igen. Akuta operationer kan hanteras men det sker hela tiden en medicinsk prioritering. Mer drabbat blir den planerade kirurgin, där köerna riskerar att växa.