Lång väg till riktigt jobb

Fler människor får "riktiga" jobb och färre får olika former av bidrag.
Regeringens olika åtgärder på arbetsmarknadsområdet börjar synas i statistiken. Trots att antalet sysselsatta i Norrbotten ökat med cirka 3.000 personer på ett år ökar nettoarbetslösheten.
Anledningen är den kraftiga neddragningen på arbetsmarknadsprogrammen.

LULEÅ2007-04-13 06:00
Siffror för mars månad visar att den öppna arbetslösheten ökar, särskilt bland ungdomar. Dessutom har antalet långtidsarbetslösa ungdomar ökat kraftigt. I mars 2006 var 1.120 ungdomar öppet arbetslösa och i år är siffran 1.450, en ökning med 330 personer. Under samma period ökade de långtidsarbetslösa ungdomarna från 32 till 457 personer.
Den största anledningen till den tråkiga utvecklingen hos de yngre är den kraftiga neddragningen när det gäller specialinriktade insatser och förberedande utbildningar. Totalt har antalet platser minskat med 1.910 på ett år.
- Det är naturligtvis glädjande att fler får arbete men vi är mycket bekymrade över den ökande långtidsarbetslösheten bland ungdomarna, säger Eva Lindh Pernheim, biträdande länsarbetsdirektör.

Fler kvinnor
Totalt ökade den öppna arbetslösheten i Norrbotten med 38 personer det senaste året. I dag ingår 7.092 personer i den gruppen - 2.980 av dem är kvinnor och 4.112 är män.
En siffra som borde oroa arbetsförmedlingen och regeringen är det faktum att fler kvinnor (-194 personer) blivit arbetslösa medan männens arbetslöshet sjunker (+156 personer).
Den öppna arbetslösheten uttryckt i procent är i dag 3,1 procent i hela Sverige medan siffran för Norrbotten är 4,4 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år.
Lägst arbetslöshet i länet har Kiruna (3,1 procent), Arjeplog (3,2) och Boden (4,1). Övertorneå (6,1 procent) är den kommun i Norrbotten som har högst andel arbetslösa.
Under det gångna året har arbetslösheten minskat i Luleå, Jokkmokk, Älvsbyn, Kalix, Haparanda, Kiruna och Pajala.

Värdelösa
En av Norrbottens många arbetslösa är Karar Al Shimmary, 32. Han jobbade tidigare som sorterare på Postens paketterminal i Luleå men blev arbetslös vid en av många rationaliseringar för nästan ett år sedan.
Karar söker jobb med ljus och lykta och han kan tänka sig att ta nästan vad som helst.
- Jag och min familj vill helst stanna i Luleå och jag har sökt massor av jobb men jag får inte ens några svar på mina ansökningar, säger han.

Jobba gratis
För fem och ett halvt år sedan kom Karar Al Shimmary, som ursprungligen är från Irak, till Sverige. Med sig i bagaget hade han en högskoleutbildning i maskinteknik men också kurser i ekonomi och juridik, bland annat.
- De här utbildningarna är av någon anledning värdelösa i Sverige. Här krävs fem års erfarenhet för att man ska få ett jobb och hur ska man få erfarenhet utan att få ett jobb, undrar Karar.
Han berättar att han till och med erbjudit sig att jobba gratis under en tid bara för att komma in på arbetsmarknaden.
- Men när det ser att det är en person med utländskt namn så sorteras ens ansökan bort.
Han hoppas fortfarande att han ska kunna ordna ett jobb i Luleå men han kan tänka sig att flytta också.
- Jag har sökt jobb i hela Sverige, säger han.
Han är skeptiskt till den nya regeringens arbetsmarknadspolitik.
- Sänkta ersättningsnivåer löser inte problemen, menar han.
I stället förespråkar han arbetsmarknadsutbildningar där det finns en direkt koppling till en arbetsgivare, att man garanteras jobb efter genomförd utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!