Lång resa för brottsmisstänkta

Kostnaden för Kriminalvården är enorm när en misstänkt ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning. Tre personer ska transportera en person tur och retur till Umeå för en undersökning som tar 45 minuter.

Jan Wallin, kriminalvårdschef i Norrbotten önskar att undersökningen kunde göras så nära som möjligt.

Jan Wallin, kriminalvårdschef i Norrbotten önskar att undersökningen kunde göras så nära som möjligt.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2023-05-19 18:00

När domstolen beslutar att en så kallad paragraf 7-undersökning ska genomföras måste tre personer från Kriminalvårdens transporttjänst åka med den misstänkte till Umeå.

Undersökningen tar mellan 45 minuter och en dryg timme. Sedan är det bara för transporttjänst att vända på skutan och återvända till Norrbotten. Totalt drygt 52 mil tur och retur med allt vad det innebär säkerhetsmässigt med risk för exempelvis fritagningsförsök. Även miljömässigt får resandet konsekvenser. Framför allt är det inte kostnadseffektivt utifrån personal- och drivmedelskostnader.

Tidigare, för drygt tio år sedan, var den här processen betydligt enklare. Då kunde en legitimerad läkare åka ut till häktet för att göra en paragraf 7-undersökning.

Janne Wallin, chef för Kriminalvården Nord, förstår problemet.

– Visst, det är stora fördelar om den här undersökningen hålls så nära som möjligt, säger han och hänvisar till Kriminalvårdens transporttjänst.

Chefen för transporttjänsten hos Kriminalvården Nord är Krister Palmblom.

– Självklart skulle det vara bra om de här undersökningarna görs så nära som möjligt men så lätt är det inte. Vi får en beställning på en transport och då utför vi den, det är inte vi som styr var vi ska köra, säger han.

Krister Palmbom säger att den här frågan naturligtvis har diskuterats bland personalen och inom psykiatrin.

– Vi har också funderingar om vad det kan bero på att vi måste köra ända till Umeå för den här sortens undersökningar.

En Paragraf 7-undersökning, som ibland även kallas paragraf 7 eller p7-undersökning, är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i rättspsykiatri som skriver ett intyg med sina rekommendationer till domstolen.

Domstolen tar, utifrån undersökningen, beslut om den misstänkte ska genomgå en stor undersökning som oftast sker i Huddinge utanför Stockholm. Resultatet av den stora undersökningen är avgörande för om den misstänkte ska avtjäna sitt straff i fängelse eller dömas till rättspsykiatrisk vård.

Vi har varit i sms-kontakt med Marina Uppenberg, chef på psykiatrin i Umeå, för att höra vad hon anser om resan mellan Luleå och Umeå för en undersökning som tar 45 minuter. Hon har semester och vi får prata med henne senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!