Lång krokig resa för renbetesförslag

"En någorlunda hyfsat krokig resa". "Inte så våldsamt enkelt att hitta lösningar". "Det kommer att presenteras ett förslag som det kommer att pratas om".

VAD GÄLLER? På onsdagens träffades representanter för cirka 25 samebyar för att tillsammans med förbundsjuristen Malin Brännström och förbundsordförande Per gustav Idivuoma i Svenska Samernas rikstörbund hålla stormöte om renbetesförhandlingarna och förslaget till konvention.

VAD GÄLLER? På onsdagens träffades representanter för cirka 25 samebyar för att tillsammans med förbundsjuristen Malin Brännström och förbundsordförande Per gustav Idivuoma i Svenska Samernas rikstörbund hålla stormöte om renbetesförhandlingarna och förslaget till konvention.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-05-08 06:00
Den som lyssnar på Per Gustav Idivuoma och Malin Brännström, förbundsordförande respektive förbundsjurist i Svenska samernas riksförbund, förstår att det inte är "lätt som en plätt" att presentera ett förslag till en ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge.Men nu har arbetet kommit så långt att det har presenteras för samebyarna. På onsdagen diskuterades det på hotell Nordkalotten i Luleå. Representanter för cirka 25 samebyar medverkade.- Det är i huvudsak de som är mest berörda, sa förbundsordförande Per Gustav Idivuoma vid en pressträff.Han påminde dock också om att det finns samebyar som valt att ställa sig utanför SSR och alltså inte fanns med på mötet.Per Gustav Idivuoma är en av de samiska representanterna i den grupp som försökt sig på att utarbeta ett nytt förslag till renbeteskonvention mellan de skandinaviska länderna Norge och Sverige. I takt med att konkurrensen om renbetet ökat har också konflikterna ökat mellan de norska och de svenska samerna. Grundorsaken är att man är oense om vad man egentligen har att rätta sig efter. De svenska samerna stödjer sig på lappkodecillen, överenskommelsen från 1751. Norrmännen började 2005 tillämpa den renbeteskonvention som 1972 överenskoms mellan de båda länderna och upphöjde den till en lag.Oenigheten om vad som gäller och den alltmer ökande konkurrensen har lett till konflikter, polisanmälningar, handgripliga rivningar av renstängsel och andra anläggningar. På onsdagens möte gick en hel del tid åt för att granska det som kallas sedvanerätt och reda ut begreppen. Det förslag som Per Gustav Idivuoma och hans medförhandlare Bror Saitton varit med om att förhandla fram kommer under hösten att lämnas till regeringen för att skickas ut på remiss. 2010 bör det finnas ett förslag som ska behandlas i Norges folketing och Sveriges riksdag.Det förslaget är dels ett ramförslag, men en områdesgrupp har även granskat renskötseln ända ner på stängselnivå, allt för att undvika enighet och osämja.- Det handlar ju egentligen till slut om att bevara näringen, säger Per Gustav Idivuoma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om