I fjol var klädbytarmarknaden i Luleå den största i Sverige, så man hade en hel del att leva upp till. Omkring 600 personer, enligt preliminära uppgifter, hade lämnat in kläder. Så Luleå skulle även i år kunna hålla positionen som Sveriges största klädbytarmarknad. Och döma av kön, en timme efter öppnandet, var evenemanget populärt även denna dag.
– Tidigare idag räckte den långt bort på Storgatan. Det är jätteroligt och bra för miljön, säger Helena ten Sietoff, Naturskyddsföreningen.
Helena ten Sietoff, Naturskyddsföreningen, tyckte att kön var lite kortare i år än i fjol, men hon var glad att så många kommit för att byta kläder.
– Det är bra för miljön, säger hon.
Foto: Reino Jillker
Man kunde göra fynd vid de olika borden.
Foto: Reino Jillker
Trängsel var stor och fyllde hela Vetenskapens hus.
Foto: Reino Jillker
Inne var trängseln stor och bland en av borden letade Erica Iseby nya fynd, men redan hade hon famnen full med kläder som hon visade upp.
– Jag brukar alltid hitta något. Här är flera jackor och här är en flis. Det är ungefär hela vinterförrådet och sedan kan man byta när man vill. Jag gillar second hand.
Rasmus Drugge hade hittat en jacka, men han letade vidare.
– Jag letar något intressant. Något som inte är så vanligt. Jag köper nytt om det är något som jag saknar. Annars är jag inte så mycket för att köpa kläder, säger han.
Foto: Reino Jillker
Marie Salander har hittat ett par jeans till sin dotter.
– Vi har inte alltid samma smak men jag tror de här kommer att gå hem, säger hon.
Foto: Reino Jillker
Erica Iseby sparar in åtskilliga pengar den här dagen. Hon visar upp sina jeans som hon funnit på en second hand affär i Stockholm.
– De kostade 220 kronor. När jag kollade på nätet så kostar de nya 1700 kronor. Så då kan man kalla det ett fynd, säger hon.
Det blev många tomma galgar kvar efter några timmar.
Foto: Reino Jillker
Ska det vara en slips, kanske?
Foto: Reino Jillker
Enligt Ulla Henriksson på Naturskyddsföreningen som tillsammans med Lumire står som arrangörer, är det många män som kommit för att byta kläder. Rasmus Drugge är en av dem.
– Jag kollar om jag kan hitta något till familjemedlemmar, som gåvor eller något som man kan sy om till något annat, säger han.
Det blev en välbesökt klädmarknad.
Foto: Reino Jillker
Conny Strand och Ulla Henriksson från Naturskyddsföreningen för statistik över hur många plagg folk tog med sig.
– I 15 år har Naturskyddsföreningen arrangerat klädbytardag, men vi hade inte kunnat bli så här stora om vi inte samarbetat med Lumire. Jag tror det är 4 år vi samarbetat, säger Ulla Henriksson.
Foto: Reino Jillker
Veronica Wendin, hållbarhetsstrateg och miljöpedagog på Lumire. Hon är en av de som hållit i arrangemanget och hon var överväldigad över att så många kommit för att byta kläder.
Foto: Reino Jillker