Framtidslänet: Norrbottnisk export ökar mest i Sverige

Norrbottnisk export ökar mest i landet. För de fyra senaste åren handlar det om ett växande exportvärde med 60 procent. "Sett till vad länet levererar till svensk välfärd borde Norrbotniabanan ha varit byggd för länge sen", säger Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare.

Norrbotten tillhör den delen i Sverige där exporten utomlands ökar allra mest. Mellan åren 2019-2023 växte värdet med 60 procent.

Norrbotten tillhör den delen i Sverige där exporten utomlands ökar allra mest. Mellan åren 2019-2023 växte värdet med 60 procent.

Foto: Linda Wikström / Per Pettersson

Luleå2024-07-26 19:00

2023 blev ett rekordår. Länets exportföretag sålde varor och tjänster för ett sammanlagt värde av 56 miljarder kronor.

Det placerar Norrbottens län på fjärde plats i landet efter Västra Götaland, Stockholm och Skåne.

– Om man tittar på exportvärdet per invånare ligger Norrbotten i topp, konstaterar Linda Nilsson.

Hon pekar på en stark utveckling för länets exportföretag under de senaste åren, trots utmaningar som en pandemi, inflation, stigande räntor och en lågkonjunktur. 

Varje exportföretag måste registrera sina affärer i handelsdokument som utfärdas av Norrbottens handelskammare.

– Vi ser hur exporten från länet fortsätter att öka. Våra medlemsföretag har varit duktiga på att hitta nya marknader och nya kunder. Vi ser en ökad försäljning mot Brasilien, Sydafrika, Japan och Sydostasien, menar Linda Nilsson.

Det är tyvärr inte möjligt att sammanställa en tio-i-topp-lista över länets största exportföretag, men enligt Linda Nilsson råder det inte någon tvekan om att LKAB, Smurfit och Billerud utgör topptrion.

64 procent av länets export består av mineralvaror (läs: LKAB), medan sågade trävaror och pappersprodukter står för 26 procent. Därefter följer branscher som levererar metallvaror eller kemikalier.

Faktum är att siffrorna kunde ha varit ännu högre.

– Statistiken omfattar bara företag som har sitt huvudkontor i Norrbotten. Det innebär exempelvis att SSAB finns inte med, för att stålverket i Luleå skickar sina produkter vidare till Borlänge innan de går på export, påpekar Linda Nilsson.

Kan expansionen fortsätta?

– Ja, Norrbotten är världsledande i ett flertal branscher och nischer. Vi stärks av att många dessutom är hållbarhetsföretag och sånt säljer utomlands. Dessutom tillkommer under de kommande åren ett flertal nya stora aktörer. Jag tänker på H2Green Steel, Hybrit och LKAB Reemap för att nämna några.

Ser du något orosmoln?

– Norrbotten är underinvesterade när det gäller infrastruktur. Det visar inte minst dagens problem på Malmbanan. Annars utgör den framtida kompetensförsörjningen och bristen på bostäder ett stort problem. För att få hit arbetskraft och för att få studenterna att stanna behövs det att det byggs betydligt fler bostäder än i dag, svarar Linda Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!