Länet bäst på rehab av sjuka missbrukare

Norrbotten har kommit längst i vård och rehabilitering av psykiskt sjuka missbrukare. Det visar en utredning som Sveriges kommuner och landsting gjort. Bakom det höga betyget ligger ett nära samarbete mellan Luleå och Boden, primärvården och vuxenpsykiatrin.

HÖGT BETYG FÖR SAMARBETE. Psykiskt sjuka missbrukare får bra hjälp i Luleå och Boden tack vare samarbete med landstinget. Det konstaterar SKL. På bilden primärvårdens Mats Weström, Luleå kommuns Gerd Bergman och vuxenspykiatrins Harald Segerstedt.

HÖGT BETYG FÖR SAMARBETE. Psykiskt sjuka missbrukare får bra hjälp i Luleå och Boden tack vare samarbete med landstinget. Det konstaterar SKL. På bilden primärvårdens Mats Weström, Luleå kommuns Gerd Bergman och vuxenspykiatrins Harald Segerstedt.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-12-09 06:00
Psykiskt sjuka som är missbrukare har en utsatt situation. Vuxenpsykiatrins Harald Segerstedt talar om ett slags moment 22. Den som har psykiska problem och kommer berusad till psykiatrin skickas vidare med orden: kom tillbaka när du är nykter.Och när personen kommer till kommunen får han eller hon veta att de måste kontakta psykiatrin innan de kan få hjälp. Detta, att psykiskt sjuka missbrukare hamnar mellan olika byråkratiska revir uppmärksammades för några år sedan av ansvariga inom vuxenpsykiatrin. Anledningen var den så kallade Milton-utredningen som visade på flera brister i vård och behandling av psykiskt sjuka.Det fick vuxenpsykiatrin att ta kontakt med socialförvaltningarna i Luleå och Boden och med primärvården. Tillsammans bestämde de sig för att utveckla ett närmare samarbete. Samma sak gjordes i Västra Götaland och i Jönköping.Nu har Sveriges kommuner och landsting utvärderat de tre utvecklingsprojekten. Och utredarna, Mälardalens högskola, ger Norrbotten högsta betyg. Bland annat talar man om att man tidigt tecknade ett samverkansavtal mellan landstinget och Luleå och Boden om att införa det nya arbetssättet.Enligt utvärderarna innebar avtalet att man skapade en tydlighet i organisationerna som underlättade införandet av det nya arbetssättet.-  Vi lyckades få de högsta cheferna och de högsta politikerna att bli överens om det nya arbetssättet. Det var viktigt för utvecklingen av den här nya metoden, säger vuxenpsyks Harald Segerstedt.Samsyn
Mats Weström, chefläkare för primärvården i Norrbotten, talar om den samsyn som det nya samarbetet medfört.- Tidigare arbetade vuxenpsyk för sig, kommunerna för sig och primärvården för sig. Det gjorde att ingen fick ett helhetsgrepp om psykiskt sjuka som är missbrukare. Det nya arbetssättet har ändrat på det. Och utvärderingar har visat att samarbetet är lönsamt för samhället och för de sjuka.Speciell person
Den metod som han talar om kallas case management. Det bygger på att de personer som har psykiska problem och som är missbrukare får sig tilldelade en speciell person. Denna persons uppgift är att hjälpa till med kontakter och annat som ska få honom eller henne att lämna missbruket.-  Vid första kontakt brukar de flesta vara negativa men vi ger oss inte. Och till slut ger de flesta med sig. Det brukar till och med vara så att de håller sig nyktra när de kommer till oss, säger Maria Eriksson som arbetar i Boden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om