Videon är inte längre tillgänglig
Det går inte en dag utan att ebola nämns i nyhetsrapporteringen. Ebola, som är en blödarsjukdom, har främst drabbat befolkningen i Västafrika. Än finns inga fall registrerade i Sverige. Däremot har sjukvården fått in misstänkta fall, som senare visat sig vara något annat.
Smittskyddsläkaren Anders Österlund, vid Sunderby sjukhus, följer givetvis utvecklingen. Han får också många frågor som rör ebola, främst då från media och folk inom sjukvården.
– Och ebola blir inte någon världsepidemi. Men det skulle inte förvåna mig om vi får något enstaka fall i Sverige, för epidemin är långt ifrån över. Nu görs det insatser och man gissar att det kommer att ta ett halvår innan man får det under kontroll, säger han.
Han berättar om den epidemiplan som landstinget har sedan tio år tillbaka. Där ett av scenarierna varit ebola och liknade blödarsjukevirus. Skulle man få ett misstänkt fall så vet man exakt hur man ska göra.
– Patienten får givetvis inte ta taxi hit eller åka kommunalt. Alla ambulanser har specialutrustning om det skulle bli en kemolycka och den utrustningen kan användas vid sådana har fall. Personalen ser ut som rymdmänniskor då de har på sig utrustningen, förklarar Anders Österlund.
Väl i Sunderbyn tas patienten omhand på infektionskliniken, där det också finns specialutrustning.
– Sedan tas det ett prov på patienten. Sedan får en kurir sätta sig i en bil och köra till ett laboratorium vid Folkhälsomyndigheten i Stockholm där provet analyseras. Svaret får vi inom 24 timmar. Skulle det visa sig att det är ebola tar vi kontakt med Linköping där de har en specialenhet, en högriskavdelning, där de kan vårda sådana här patienter, berättar han.
I Linköping finns också en specialutrustad ambulans för att användas vid transport av patienter. Ambulansen körs in i ett Herculesplan och transporteras hit för att ta hand om patienten.
– Samma sak är det om någon svensk personal i Liberia insjuknar. Då kör de ner planet med ambulansen i och hämtar hem patienten, säger Anders Österlund.
Han vill inte säga att det inte finns någon anledning till oro.
– Det ska man aldrig säga, för bara det genererar oro. Men jag är inte det minsta orolig, påpekar han.
Nu fortsätter de att följa utvecklingen och han intygar att landstingets beredskap är god.
– I annat fall skulle jag se till att den blev god, avslutar Anders Österlund.
0920/262934