Landshövdingen ser en spännande tid framöver

- Vi har lyft fram en positiv bild av länet. Vi åker inte titt som tätt till Stockholm för att klaga om än det ena, än det andra. Jag sade redan när jag tillträdde att vårt första uppdrag inte är att ropa på hjälp. Vi är många som bidragit till att vi fått ett annat synsätt.

Foto:

Luleå2010-12-31 06:00

- Norrbotten väcker respekt och beundran på andra håll. Inte minst för den positiva andan.

Det är en glad och stolt Per-Ola Eriksson, som ställer upp på vår klassiska nyårsintervju med länets landshövding.

Jag ber honom nämna några händelser som gjort stora intryck under tiden som hövding.

- 1. IKEAs start i Haparanda, 2. Första grävskopetaget för Northland Resources gruva i Kaunisvaara, Pajala, 3. Att få hit socialdemokratiska regeringen 2006 så att de fick bekanta sig med Norrbotten och hålla ett sammanträde här, 4. Världsarvet Laponias tillkomst, att vi lyckades ena alla parter.

- Norrbotten står inför en spännande tid. Det har skett så många och stora investeringar i länet inom gruvindustrin, skogsindustrin, vindkraften, andra energiområden, Haparandabanan med flera områden. Och nya investeringar är redan på gång.

Europas råvarubod
- Viktigt är också att vi utvecklar nya verksamheter. Jag tänker på tjänstesektorn för att få fram många nya företag. Vi ska inte heller glömma satsningar inom kulturen och kanske framför allt musiken. Sedan kommer vi att få en strategisk viktig roll inom Barentsområdet, när det gäller kommunikationer och råvaruutvinning. Det är vi som är Europas råvarubod men den asiatiska marknaden för malm och mineraler kommer att växa i betydelse.

- Utvecklingen på gruvsidan i Pajala har stor betydelse även för skogsindustrin och sågverken. Det ska ju byggas bostäder, skolor och serviceinrättningar av skilda slag. I stället för att exportera produkter från de lokala sågverken kan de användas lokalt.

- När det gäller Norrbotniabanan är det inte frågan om den byggs utan när. I första hand för industrins behov. Det är för trångt med ett spår på dagens stambana. Och fem mil av Norrbotniabanan är snart helt klart. En del i den så kallade bottniska korridoren. Den nya sträckan mellan Haparanda och Kalix blir en helt ny järnväg som kommer att vara färdig 2012. Sedan följer en upprustning mellan Kalix och Morjärv.

En tall i tanken
- Vi har förutsättningar att utveckla besöksnäringen och turismen ytterligare och kanske framför allt rymdturismen. Vi har många riktiga pärlor runt om i länet. Men det som också behövs är att vi får många fler starka aktörer, som till exempel dem i koncernen bakom Pite Havsbad. Detta för att utveckla näringen.

Framtidens bränsle i synnerhet för den tunga trafiken kan vara en tall i tanken.

- Jag är glad att jag fick vara med att inviga Solander Science Park, anläggningen i Piteå som förädlar svartlut och tallolja. Vi ligger väl till när det gäller forskning och utveckling på det här området.

- Kalix löjrom ett annat bra initiativ. Det är varumärket för rom från löja som fångats längs hela kusten i Norrbotten.

När det gäller biltestverksamheten i länet har Per-Ola Eriksson utsetts till kontaktperson mellan näringsdepartementet, bilindustrin och olika komponenttillverkare.

- Det är intressant att vi har många lokala företag som jobbar i branschen. För att det här ska utvecklas vidare måste vi satsa ytterligare på kompetensutveckling. Där har vi en intressant och spännande utmaning. Vi är ett riktigt stort testlän. En verksamhet som utvecklats sedan 1970-talet.

Enorm tillgång
- Vi har en enorm tillgång här i Norrbotten; den svenska, finska och samiska kulturen. Alla möts vi. Vi är rika på kultur. Jag såg till exempel TV2-programmet Kexi på juldagen. Det bästa av musiken från Tornedalen. Det var så bra och givande att jag ringde upp operasångerskan Carina Henriksson i Vittangi och gratulerade och tackade henne.

- Sedan är det fascinerande med alla duktiga idrottare vi har i länet. Jag försöker hänga med och följa det mesta, men hinner inte själv med att besöka alla matcher och tävlingar. Jag var dock med vid längdskidåkarnas världscuptävlingar i Gällivare senast och det var fantastiskt att se Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Men det är inte bara stjärnorna. Det finns ett knippe härliga gäng även i övrigt från länet som visar bredden. Och så är det i de flesta andra idrotterna också.

Vidareförädling
- Idrotten betyder så otroligt mycket för självförtroendet i länet. Att folk ska engagera sig. Det är en riktig framgångsfaktor.

Allt inte bara uppåt. Till exempel alla sågverk som slagits ut. Och vad händer nu med Rolfs Såg i Kalix?

- En ordentlig strukturförändring har skett på sågverkssidan. Jag hoppas att det kommer fram investerare som tar tag i den här biten när Setra Group inte längre orkar med. Framtiden ligger mera i vidareförädling.

Många vallfärdar
- Stadsflyttarna i Kiruna och Malmberget är stora utmaningar. Även uppbyggnaden av Pajala. Det betyder mycket för sysselsättningen, samhällsplaneringen, att bygga klimatsmart och med norrbottniska produkter. Vi kommer att ha många som vallfärdar till de här orterna för att se hur det här kommer att gå till.

- Norrbotten klarade sig undan finanskrisen bättre än många andra landsdelar. Vi hade färre varsel och uppsägningar.

Året som vi nu snart lägger bakom oss var samtidigt ett jubileum för Norrbotten som fyllde 200 år.

Intensivt och intressant
- Det var ett otroligt engagemang. Väldigt mycket aktiviteter. Mer än jag någonsin trodde att det skulle bli. Dels samlades många olika intressenter. Kommuner, landsting, försvaret, olika organisationer och folkrörelser som hembygdsrörelsen. Norrbottensakademien gjorde ett fint praktverk, Norrbotten 200 år. Vi har haft många besök i länet, både nationella och internationella. Jag vet inte hur många ambassadörer och delegationer från EU som gästat oss. För att inte nämna om kronprinsessan och prins Daniel. Det har varit både intensivt och intressant.

Och det finns redan ett fullspäckat program för 2011. Nämnas kan bara: Kinas ambassadör kommer med en delegation i mitten av januari. Kronprinsessan kommer tillbaka och ska bland annat inviga Jokkmokks marknad.

Toppmöte med ministrar i mitten av februari med näringsministern i spetsen. Ett seminarium om Barentssamarbete. Norrbotten tar över ordförandeposten i Barentssamarbetet och det äger också rum i länet.

En försvarskonferens äger rum i mars. I slutet av augusti samlas landets alla landshövdingar i Norrbotten.

Nej till storregion
- Det stora som händer nu i Pajala med omnejd med gruvverksamheten kommer också att prägla arbetet under 2011 på ett markant sätt, fyller Per-Ola Eriksson i.

Tänker du stillatigande vara med att avskaffa Norrbotten. Alltså införa en storregion?

- Nej. Vi är en viktig fjärdedel av Sverige. Våra råvaror som ökar i betydelse. Skulle vi bli en del av en storregion är det ingen tvekan om att viktiga delar och funktioner flyttar från länet. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut det. Vi behöver ta oss en ordentlig funderare innan vi applåderar en storregion.

- För att få en lika stor yta som Norrbotten så måste man lägga ihop Skåne, Blekinge, Halland, Västra Götaland, Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Östergötland, Sörmland och Örebro län. Ingen skulle komma på idén att lägga ihop alla län i södra Sverige för att bilda en region. Det faller tillbaka på bristande förtroende.

Inför förra valet bjöd du in den socialdemokratiska regeringen till Norrbotten. Ska du göra samma sak med den borgerliga regeringen?

- Ja, det arbetet är redan påbörjat. Men det handlar inte enbart om regeringen. Vi ska den här gången fokusera även på finansiärer. Ägna mer tid åt att knyta sådana kontakter. Northlands Resources med gruvverksamheten i Pajala är bara ett exempel. Vi måste bilda allianser med näringslivet, summerar Per-Ola Eriksson.

Namn: Per-Ola Anders Eriksson

Ålder: Fyller 65 år den 18 oktober 2011

Bor och har bott: Residenset i Luleå, Kälsjärv (norr om Kalix), Luleå, Gammelstad (där villan finns kvar), riksdagsbostad och lägenhet i Kungsholmen (som också finns kvar)

Familj: Hustrun Lena, 68, och dottern Marianne, 32, Antnäs, musiklärare, Kulturskolan, Luleå.

Pappa Per avled 1982 och mamma Lilly 1992. Brodern Stig, 59, har tagit över hemgården i Kälsjärv

Jobb: Hemma på gården i Kälsjärv och lantbruksnämndens strukturavdelning i Luleå. Sedan valrörelsen 1968 mest centerpolitik för hela slanten. Blev först invald 1973 i landstinget, riksdagsledamot 1982-1998, gruppledare 1991-1998, ordförande finansutskottet 1991-1994. Generaldirektör vid Nutek 1999-2003. Ordförande, Almi Företagspartner 2001-2003. Landshövding i Norrbotten sedan 2003

Bästa egenskaper: Att målmedvetet peka ut färdvägen och att lyssna in frågor innan beslut

Sämsta egenskaper: Lite för lätt att tacka ja till saker och ting. Envisheten kanske också ska nämnas.

Fritidsintressen: Följer de flesta sporter där norrbottningar visar framfötterna. Försöker också varje höst vara med älgjakt i Kälsjärv

Favoriträtt: Kalops med rödbetor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!