Lämmeltåg till parken

–Men du vet väl att fjällämlar älskar snö?! Ja det blev svaret när Kuriren på torsdagen frågade parkmästaren Lennart Berg vad det var för busväder han satte ut årets isdjur i. Och ja nu sitter den där i parken, en ”liten” fjällvärldens tuffing. Isdjur nummer 22 i en räcka av succé-presentationer genom åren  ur Norrbottens rika fauna.

LULEÅ2008-01-24 15:30

Årets isdjur, som kommer ut lite sent, har väntat länge på att mildvädret skulle slå om i full vinter. Men till slut så beslöt man att köra oavsett väderläge. Och på torsdagen var det verkligen väldigt  mycket vinter med snöstorm.
Rutschbana
–Det ser ut att bli kallare framåt helgen, säger Lennart Berg förtröstansfullt och lovar även att det ska, som vanligt, bli en rutschbana.
–Den tar nog ett par-tre dagar att få den klar säger han.
Många djur har det alltså varit i parken sedan starten och någon fara att man ska få slut på alternativ är det inte enligt Lennart Berg.
–Nej det finns gott om djur i vår fauna.
70.000 lämlar
Lämmeln i parken väger sju ton, en rejäl krabat alltså. Och omräknat till antal levande lämlar som väger runt hektot upptill 130 gram,så skulle det nog bli ett ganska ansenligt lämmeltåg- runt  70.000  stycken små ettriga gnagare skulle strömma omkring i Norrbottens mest spännande parkområde!

Fakta/fjälllämmeln

Heter lemmus lemmus på latin och är en livskraftig art inom familjen gnagare/råttdjur
Förekommer i öppna fjällområden men även i björk och videskog.

Lämmeln är 12-15 centimeter lång, pälsen är gulaktig på undersida,svart på ovansidan och rödbrun på sidorna.
Den äter huvudsakligen gräs och starr.
Vid god födotillgång kan lämmeln få 4-5 kullar med 3-6 ungar i var kull. Dess numerär blir då väldigt stort och brist på mat skapar vandringsbeteende hos arten, så kallade lämmeltåg.
När lämmeln har sina toppår stiger också antalet födda ungar hos rovfåglar som exempelvis fjällvråk och fjälluggla. Även fjällräven föder upp större kullar än vanligt då det är lämmelår.
År 2007 är ett exempel på lämmelår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om