Läkarpraktiker räddas

Överlåtelse av läkarpraktik kan bli tillåtet inom sex månader. Regeringen utreder frågan just nu.
- Jag är glad och lättad för det här betyder att vår verksamhet blir kvar och att vi kan anställa läkare, säger Mikael Lundgren på Kvarters­akuten i Luleå.

LULEÅ2006-12-08 06:00
Den förra borgerliga regeringen införde fri etablering för läkare och sjukgymnaster. När socialdemokraterna återfick makten avskaffades den rättigheten. Det har betytt att när en läkare och/eller sjukgymnast slutat eller gått i pension har den personen inte fått ersättas.
Det är det som regeringen tänker ändra på. Målet är att de nya reglerna ska införas den 1 juli nästa år eller senast den 1 januari 2008.
- Vi hade tvingats stänga Kvartersakuten inom ett år om inte någon ändring skett. Jag känner mig oerhört lättad att reglerna ändras för det innebär att kliniken får vara kvar.

Fortsatt vård
- Det betyder att patienterna får fortsatt omvårdnad, säger Mikael Lundgren som driver kliniken tillsammans med läkarkollegan Jan-Erik Holmquist.
Kvartersakuten startade sin verksamhet när den fria etableringen infördes. Då fick man fyra distriktsläkartjänster. Fram till för fyra år sedan hade kliniken också fyra fast anställda läkare. Men så gick två av läkarna i pension.
Enligt de nya bestämmelserna som den socialdemokratiska regeringen infört fick läkarna inte ersättas av fast anställd personal. Men vikarier fick man ändå anställa. Det beror på att de två pensionerade läkarna började studera på universitetet. Därmed fick kliniken anställa vikarier för dem - så är reglerna. Men det är krångligt på grund av kopplingen till deras studier.

Hotad Kvartersakut
Men den här rätten försvinner nästa år när de båda läkarna fyller 70 år. Enligt bestämmelserna får nämligen inte privatläkare arbeta längre än till just 70. Och det är den bestämmelsen som också hotat Kvartersakutens existens.
Den regeln tänker för övrigt regeringen också ta bort.
- Under de senaste fyra åren har vi varit 2,6 läkare här, två på heltid och en som arbetar deltid.
När de nya reglerna införs vill Mikael Lundgren väcka liv i den femte läkartjänst som Kvarters­akuten har men som man inte utnyttjat: det handlar om en kirurgtjänst.
- Vi skulle kunna ha en ögonläkare här en gång i veckan och samarbeta med landstinget - det skulle alla tjäna på.

Blir inte rika
Samtidigt som han säger det talar han om den bild som han säger är vanlig när det gäller privat sjukvård.
- Många människor tror att privatläkare skär guld med täljkniv. Så är det inte. Vi arbetar mycket och har lägre lön än landstingsanställda läkare. Skillnaden är att vi har inflytande över vår verksamhet, vi kan bestämma hur den ska bedrivas.
Mikael Lundgrens kollega, Jan-Erik Holmquist, är ordförande i Norrbottens privatläkarförening. Det här är hans kommentar till det kommande regeringsförslaget.
- Medelåldern bland privatläkare är 60 år. Det betyder att under den här mandatperioden kommer de flesta att trappa ned och/eller sluta. Därför är det glädjande att regeringen tillåter ersättningsetableringar.
- Det gynnar våra patienter som vi haft i cirka 15 år, säger Holmquist.
Det finns ett 40-tal privatläkare i l änet, de flesta i Luleå och Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!