Snart har det gått två månader sedan det nya journalsystemet sjösattes, den 23 november. Ett viktigt arbetsredskap, där patienternas journaler finns. Och ett system som läkare ägnar mycket tid åt att skriva och läsa i.
Det beskrivs som långsamt och svårjobbat.
– Det är väldigt mycket klick för att komma fram till det man ska. Eftersom det är lite långsamt tar det tid att till exempel beställa prover. Det tar mer tid än rimligt, säger Jenny Hedgren Rönnlund, distriktsläkare och ordförande i Norrbottens läkarförening.
Hon får samtal och reaktioner varje vecka från medlemmar som påtalar att arbetsbelastningen "är skev" och att det finns en oro för patientsäkerheten.
Kritiken är skarp från fackligt håll. De hade gärna sett att regionen stärkt upp mer med läkare på hälsocentraler. Och att överföringen av information kunde gjorts effektivare.
– Vi hinner inte leverera den vård vi brukar, det beror på att vi måste sitta och klicka i ett system som inte är anpassat för oss. I överföringen vill regionen att vi ska föra över manuellt, säger hon.
Läkare brottas med att hantera överföringen och samtidigt hinna med allt annat.
– När det var covid förstod man att det här hotet måste vi jobba mot för att överleva, men det här är en administrativ syssla. Det blir svårt att motivera att man ska lägga tid på det i stället för att träffa patienter som är sjuka, säger Jenny Hedgren Rönnlund.
Carl-Johan Westborg har jobbat som läkare sedan 1987, och har varit med om när journaler fördes över från papper till journalsystemet VAS, som sedan användes fram till Cosmic, en gång i tiden. Han tycker att Cosmic verkar vara ett bra system och att det är lätthanterligt.
Däremot är överföringen av information "lite grann av en stoppkloss".
– Det finns oerhört mycket information, där patienter behöver få en del information överförd. Det är huvudsakligen ett läkararbete. Ta ställning till, föra över diagnoser, labbvärden och medicinlistor. Det sinkar allting just nu, säger han.
Hur är situationen för dig som läkare?
– Jag jobbar 8-17. Det är inte på det sättet stressigt för min del. Jag gör färre patienter än jag brukar. Vi får prioritera, säger han.
Hur känns det att patienterna drabbas?
– Det är en prioritering man gör. Det här jobbet måste göras. Det är ofrånkomligt. VAS hade nått sin tekniska livslängds slut. Man kan jämföra med pandemin, det är bara att gilla läget.
Gick införandet av Cosmic som du hade trott?
– Jag tror inte riktigt vi hade insett hur lång tid det skulle ta, att föra över medicinlistor. Framförallt vi i primärvården har haft det jobbigt, vi som har den mesta patientkontakten, säger Carl-Johan Westborg.
En som sitter med i referensgruppen för Cosmic är Hanna Viklund som arbetar som barnläkare inom Region Norrbotten. I gruppen har ett tiotal läkare från olika kliniker i regionen, inför införandet, fått ta del av och godkänna vårdadministrativa rutiner. Till exempel hur remisser, remissvar och provsvar ska hanteras.
– Vi har tittat på rutinerna innan och godkänt dem, för att det ska fungera i vår kliniska vardag. Så att det inte blir en skrivbordsprodukt, säger hon.
Nu när systemet är igång, hur tycker du det funkar?
– Jag tycker det var krångligare, en större omställning, än jag trodde. Jag trodde programmet skulle vara mer intuitivt. Det har tagit mer tid att lära sig, att förstå var man ska klicka. Och själva programmet är lite segt.
Tar det mycket tid?
– Ja, det gör det. Vi har fått dra ner på antal besök. Det tar tid, både att lära sig och att flytta över läkemedel. Patienterna har fått vänta mer än vanligt. Det tycker vi är tråkigt.
Maria Joelsson är biträdande divisionschef på Länssjukvård 1 inom Region Norrbotten, där bland annat akutsjukvård och hjärtsjukvård ingår.
Hon tycker sjösättningen gått ungefär som hon förväntat sig och att de inte kunde förutse allt.
– Vi har en del utmaningar med konfiguration, alltså de inställningar vi har gjort i systemet. Där har det emellanåt blivit fel helt enkelt. En del saker vi tänkte på förhand, vill vi ha på ett annat sätt när man står där i verkligheten.
– Vi jobbar väldigt intensivt, både med att göra systemet snabbare och fixa de fel vi upptäckt.
Hur länge tar det?
– Det är svårt att säga. Jag kan inte ge några besked om det. Vi får löpande in nya rättningar som måste göras. Det kommer gradvis bli bättre. Jag hoppas inom närmaste månaderna, säger hon.
Hur mycket tid tar det från vården, har du någon översikt?
– Det är olika, beroende på var man befinner sig. Vi har till exempel en sänkt kapacitet på vissa akutmottagningar, säger Maria Joelsson.
Borde ni tagit in mer personal?
– Det är varje enskild verksamhet som bedömer om det behövs. Och det har vi gjort.
Själv har hon gjort en dag med Cosmic i praktiken. Det var mitt i sjösättningsveckan, när hon gick in som läkare på akutmottagningen på Sunderby sjukhus.
– Det var hektiskt. Det är klart, för ingen kunde systemet tre dagar efter vi hade startat.