Platserna på Sunderby sjukhus räcker inte till för dem som är i akut behov av vård påpekar läkarna. Det beror på att många patienter inte kan skrivas ut från sjukhuset eftersom de väntar på kommunala insatser; hemtjänst eller plats på ett boende.
Både patienter, anhöriga och personal på sjukhuset far illa hävdar läkarna, som vänt sig till kommunalråden i Boden och Luleå med ett brev och en vädjan. Det måste snabbt göras något åt bristen på platser på korttidsboenden anser läkarna.
– Det har blivit värre och värre. Sådana här toppar har vi tidigare bara haft på somrarna, säger överläkaren Ann Wanhatalo.
– Det nya normala är det som tidigare var det extrema, säger överläkaren Arne Hassler.
Patienter som väntar på plats på korttidsboende kan bli kvar på sjukhuset i veckor och månader. Bristen på vårdplatser på sjukhuset leder till att patienter läggs in på avdelningar där de inte hör hemma, eller skickas i ambulans till Piteå.
– En patient med stroke har sämre prognos om man vårdas på en annan avdelning än en stroke-avdelning, säger Arne Hassler.
Läkarna beskriver hur de tvingas ändra inställning och flytta fokus i arbetet. Redan när de går på jouren klockan 16.30 kan det vara fullt på sjukhuset, det finns inga lediga vårdplatser.
– Vad kan jag göra för att patienten inte ska behöva läggas in? beskriver Sofia Widetun, AT-läkare, hur hon känner sig tvungen att arbeta.
Patienter som inte behöver sjukhusvård kan bli liggande i flera dagar därför att sjukhuspersonalen måste vänta på att Luleå kommun ger klartecken att de kan skickas hem igen, eftersom de har hemtjänst. Det gäller även när det inte är frågan om utökade hemtjänstinsatser, säger Ann Wanhatalo.
– Man har inte nog med resurser inom hemtjänsten, säger Ann Wanhatalo.
De äldre läkarna är oroade över att de yngre kollegorna ska lämna sjukhuset.
– Vi har yngre kollegor som funderar på att sluta jobba för att situationen är så pressad. Att jobba jour är enormt stressande när man tvingas fatta beslut som man inte är bekväm med, säger överläkaren Ann Wanhatalo.
Arne Hassler och de andra läkarna betonar att man inte ska vara rädd för att söka på akuten.
– Det sista vi vill är att avskräcka folk från att söka på akuten. Behöver man söka på akuten, då ska man göra det. Vi tar hand om patienterna efter bästa förmåga, säger Arne Hassler.
Dagen då läkarna skrev brevet låg 35 patienter kvar inne på sjukhuset i väntan på kommunala insatser av något slag. 13 av patienterna hörde hemma i Luleå och 22 i Boden.