Läkarföreningen till attack

Läkarbristen i Norrbotten beror på brister i landstingets planering och inte att det saknas läkare.
Det säger Robert Svartholm som är ordförande i läkarföreningen.
- Sverige har fått fler läkare under de senaste tio åren men Norrbotten ligger kvar på samma nivå som tidigare.

LULEÅ2007-04-19 06:00
Under de senaste tio åren har tillgången på läkare i Sverige ökat från 270 till omkring 310 per 100.000 invånare. Men Norrbotten har inte fått ta del av den utvecklingen: Läkartätheten ligger kvar på drygt 200 per 100.000 invånare.
- Utbilda fler läkare, det är enda sättet för oss att få fler läkare till Norrbotten. Så resonerar många. Men statistik visar att det inte stämmer - trots att Sverige fått fler läkare har inte Norrbotten fått det. Därför äger landstinget den här frågan, säger Robert Svartholm.

Halkat efter i lön
Han säger att det finns flera faktorer som gör att läkare inte väljer att komma till Norrbotten. En är lönen.
- Vi har halkat efter i lön under många år och därför behövs ett rejält lyft. Landstinget har en annan åsikt: De anser att vi har bland de högsta lönerna i landet. Det beror på att hur de ser på statistik, säger Svartholm.
Svartholm redovisar statistik som visar att medelåldern är mycket hög bland länets läkare. Många av dem har varit chefer och därför har de höga tillägg. Enligt Svartholm drar det upp den genomsnittliga lönen. Samtidigt säger han att det inte är det som är intressant utan ingångslönen.
- En nyutbildad läkare har omkring 54.000 kronor i månadslön i Norrbotten, i Uppsala är lönen mellan 3.000 och 4.000 kronor högre. Det är en faktor som påverkar läkarna när de söker jobb.

Förbättra villkoren
Robert Svartholm säger att landstinget måste arbeta långsiktigt för att skapa förtroende bland läkare så att de söker sig hit. Samtidigt säger han att landstingets sätt att agera motverkar rekryteringen av läkare. I det sammanhanget talar han om de villkor som specialister har när de vidareutbildar sig.
Enligt Svartholm är villkoren så dåliga att läkare i praktiken måste betala vidareutbildningen själva. Han säger att det är en orsak till varför många specialister väljer att inte flytta tillbaka.

Manipulerar statistik
Läkarföreningen är också kritisk till landstingets organisation.
- Uppdelningen i divisioner innebär att en person bestämmer, man har enfald i stället för mångfald. Få läkare vill arbeta i ett sådant hierarkiskt system. Det här försöker landstinget dölja genom att manipulera med statistik, säger Svartholm.
Han talar i det sammanhanget om de uppgifter som landstinget redovisas när det gäller antalet distriktsläkare.
- Landstinget säger att det finns 190 läkare, men av dem är 50 underläkare som inte ska ingå i statistiken. Det är också många som arbetar deltid. Omräknat till heltid finns det bara 110 distriktsläkare i länet, säger Svartholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!