– Vi har en otroligt pressad situation på en nivå som vi inte haft tidigare. Vi har en betydligt osäkrare och svajigare handläggning av patienter. Patienter vi borde lagt in skickas istället hem, säger Arne Hassler, överläkare på medicinkliniken.
På mötet var även representanter för ortoped- samt kirurgimottagningen på plats. Med var även chefer på landstingsnivå och politiker, där ibland Glenn Berggård, landstingsråd för Vänsterpartiet. Han håller med om att situationen på Sunderby sjukhus är ansträngd. Kortsiktigt måste det tillsättas fler nattsköterskor så att fler vårdplatser kan öppnas. Även fler vårdplatskoordinatorer bör tillsättas, menar han.
– Man måste försöka rekrytera fler så man får patienter på rätt plats, säger han.
Även patienthotellet går att använda mer effektivt enligt Berggård. Långsiktigt handlar det bland annat om att öka samverkan mellan kommuner och landsting för att minska belastningen på sjukhuset.
– När de är medicinskt färdigbehandlade ska de inte vara på landstinget, säger Glenn Berggård.
Även fler sjuksköterskor måste tillsättas, menar både Glenn Berggård och Arne Hassler.
– Eftersom det inte finns nog med sköterskor dras det platser. Flödet till akuten ökar hela tiden och har gjort det under många år. Det beror på att vi har en åldrande befolkning som är sjuklig och behöver vård, säger Arne Hassler.
Han upplever att de politiker och tjänstemän som var på plats förstår allvaret i situationen och att de delar deras verklighetsbeskrivning.
– Bollen ligger hos dem att försöka lösa det här, både hantera den akuta situationen och jobba långsiktigt för att lösa detta, säger Arne Hassler.