Läkare: Inte för sent för vaccin

Årets influensa är här.
– Vi räknar med att nå kulmen inom de närmaste veckorna, säger hygienöverläkare Kia Karlman.

INFLUENSAN ÄR HÄR. Årets influensaepidemi är försenad. Normalt brukar den nå sin kulmen under december i Norrbotten. I år räknar Sunderby sjukhus att kulmen infaller inom de närmaste veckorna.

INFLUENSAN ÄR HÄR. Årets influensaepidemi är försenad. Normalt brukar den nå sin kulmen under december i Norrbotten. I år räknar Sunderby sjukhus att kulmen infaller inom de närmaste veckorna.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-02-13 20:00

Sedan den första januari i år har 30 fall av influensa diagnostiserats i Norrbotten. Några enstaka fall har upptäckts i Kalix och Boden, medan 23 fall av svininfluensa har konstaterats på Sunderby sjukhus i Luleå.

För en patient var tillståndet så allvarligt att hen skickades akut till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm för att vårdas med en konstgjord lunga.

Problemen blev till slut så stora att den 7 februari tvingades Sunderby sjukhus att stänga två avdelningar för nya patienter.

Nu har läget successivt förbättrats. Sedan torsdagen är båda medicinavdelningarna 62 och 63 åter öppna för allmänheten.

Försenad pandemi

Trots det är faran långt ifrån över. Kulmen för årets influensa beräknas att inträffa inom den närmaste månaden.

Enligt hygienöverläkare Kia Karlman vid Sunderby sjukhus anländer pandemin kraftigt försenad till Norrbotten. Normalt brukar den infalla under december.

Den sena ankomsten gör att följdverkningarna inte förväntas bli lika allvarliga som tidigare år. Hittills har ett 100-tal personer insjuknat av svininfluensa i hela riket, där 14 har intensivvårdats. Mörkertalet kan dock vara stort eftersom många sjuka väljer att inte uppsöka sjukvården.

Inte försent för vaccin

Nu uppmanar hygienöverläkare Kia Karlman personer som befinner sig i någon av riskgrupperna att låta vaccinera sig.

– Det börjar det bli rätt sent för det brukar ta runt tio dagar innan skyddet träder i kraft. Men om man befinner sig i någon av riskgrupperna så finns det en idé att ta vaccinet omgående.

Enligt Kia Karlman är norrbottningar, enligt statistiken, sämst i landet på vaccin.

Varför är vi så dåliga på att ta vaccin?

– Det begriper inte jag. Det är minst 20 norrbottningar som dör i influensa varje år - helt i onödan. Vi har en rekommendation att gravida, alla över 65 plus de med hjärt- eller lungsjukdom bör ta vaccin. Det finns dessutom ingen anledning till oro eftersom det i år handlar om det vanliga vaccinet som vi använt i över 30 år och inte det som togs fram under tidspress 2009.

Fakta / Så skyddar du dig mot svininfluensa

Sjukdomen orsakas av ett influensa A-virus som tillhör undergruppen H1N1. Inkubationstiden är normalt tre dygn, men kan variera från ett till sju dygn. Det viktigaste rådet är, enligt folkhälsomyndighen, att få sjuka att stanna hemma från arbete eller skola.

¤ Om man är över 65 år eller har antingen diabetes, lungsjukdomar, njur- eller leversvikt, sänkt infektionsförsvar eller extrem fetma rekommenderas vaccinering. Gravida kvinnor löper också ökad risk för allvarlig sjukdom.

¤ Tvätta händerna ofta. Handsprit minskar riskerna till smitta.

¤ Undvik att ta i hand eller kyssa på kind.

¤ Undvik att röra vid dina ögon, näsa och mun för viruset kan smitta via föremål som den sjuke vidrört.

¤ Uppmana sjuka att hosta eller nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!