Läkare hoppar av

De fem ST-läkarna inom vuxenpsykiatrin i Sunderbyn har sagt upp sig. Anledningen är att de inte fått gehör för sina lönekrav att grundlönen höjs från 34.000 till 40.000 kronor per månad.  - Om ledningen vill ha kvar psykiatrin måste man gå med på kraven, säger verksamhetschefen Rolf Adolfsson.

PERSONALBRIST. Vuxenpsykiatrin i Sunderbyn saknar utbildade psykiatriker vilket gör att de som fortfarande håller på med sin utbildning, ST-läkarna, får ta ett större ansvar än det är tänkt.

PERSONALBRIST. Vuxenpsykiatrin i Sunderbyn saknar utbildade psykiatriker vilket gör att de som fortfarande håller på med sin utbildning, ST-läkarna, får ta ett större ansvar än det är tänkt.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2008-06-04 06:00
De fem ST-läkarnas uppsägning på tisdagen kom som en chock för ledningen för psykiatrin i länet. Anledningen är den stora brist som finns både på psykiatriker och på blivande psykiatriker, de som gör sin specialisttjänstgöring, ST. Läkarnas uppsägning kom efter ett möte med Stefan Bergström, chef för Division psykiatri. - Läkarna vill ha högre lön som kompensation för att de har ett större ansvar än de egentligen ska ha. Och det stämmer att de har större ansvar men jag har inte mandat att ge dem högre ingångslön eftersom allt är reglerat genom avtal med Sveriges kommuner och landsting, säger Bergström. Annan uppfattning
Professorn och verksamhetschefen Rolf Adolfsson har en helt annan uppfattning. Enligt honom bör läkarna få gehör för sina lönekrav. - Bristen på psykiatriker hos oss har gjort att våra ST-läkare utför arbete som de egentligen inte har utbildning för. Det blir jobbigt och stressigt för dem. Dessutom har de större ansvar än de har lön för. Det vill de ha kompensation för. Och jag stöder dem, säger Rolf Adolfsson. Berättigat
Han säger att det lönesystem som finns i dag innebär att en person som har ansvar för 300 patienter har högre lön än den som har ansvar för 50 patienter. Därför anser Adolfsson att ST-läkarnas krav är berättigat. - Alla fem ST-läkare är intresserade av psykiatri och vill fortsätta arbeta med det här i Norrbotten. Därför borde ledningen ge dem mer betalt. Om det skulle ske skulle det placera Norrbotten på kartan, alla skulle tala om att vi prioriterar den psykiatriska vården. Samtidigt säger Adolfsson att kliniken inte kan garantera patientsäkerheten om de fem läkarna slutar i september. Enligt Adolfsson innebär läkarnas uppsägning att landstingsledningen måste fatta ett avgörande beslutet. - Om ledningen vill ha kvar psykiatrin måste man nog gå med på kraven och ändra sin lönepolitik. I det sammanhanget talar han om det behov av psykiatriker som kliniken har i Sunderbyn. I dag finns det fyra psykiatriker och fem ST-läkare. Enligt Adolfsson behövs det tio fast anställda psykiatriker och mellan tio och tolv ST-läkare för att sjukvården ska kunna erbjuda patienterna en bra vård. I dag onsdag kommer landstingspolitikerna diskutera frågan om ST-läkarnas lönekrav i samband med att landstingsberedningen sammanträder. Kuriren har försökt få en kommentar av de fem ST-läkarna men ingen av dem vill uttala sig för media.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!