Videon är inte längre tillgänglig
Hon har besökt Bergnäsets vårdcentral (hälsocentral). Där har sju läkare slutat senaste två åren som följd av pensionering, familjeförhållanden, missnöje och/eller jobb i privat vård. Av motsvarande 6,7 heltidstjänster täcks 2,5 upp, möjligen 3,0 i höst.
– Jag har haft en helt suverän läkare här... som ska sluta, säger Anna-Carin Enmark.
Cancerdrabbade Bengt Reinholdsson flyttade från Arvidsjaur till Luleå för närheten till sjukhusvård och en vårdcentral i stan.
– I Arvidsjaur finns det inga läkare, eller vi har läkare som kommer och åker. Nog förstår jag om de i Bergnäset är bekymrade.
I politiken lyfts vårdcentralerna fram som prioriterade.
– Jag tror inte landstingets tjänstemän och politiker inser hur stort arbete det handlar om. Landstingets personalpolitik är inte framgångsrik, man borde exempelvis titta mer på hur man kan jobba flexibelt. Och kan man betala höga löner åt stafettläkare kan man ta litet av det till ordinarie läkare, säger läkaren Meta Wiborg.
Hon är på väg bort från vårdcentralen i Bergnäset. Där gav det ena tappet det andra.
– Jag gick i pension men jobbar en vecka per månad. En läkare från Polisen flyttade till södra Sverige för att komma närmare föräldrarna. Sedan inträdde ett läge med hög belastning och att de andra såg att det blir få kvar. I slutändan kan jag förstå om de tänker att ”det här klarar vi inte”, beskriver Meta Wiborg.
Till bilden hör tvära kast bland privata vårdföretag. Patienter går och kommer till landstinget.
Torbjörn Harr, verksamhetschef i Bergnäset, säger sig räkna med att den bemanning som finns ska klara att hålla den medicinska säkerheten.
– Men vi är tvingade att prioritera ner, vi måste säga att "jag hör att du vill komma hit men den hosta du har tror vi ska gå över", beskriver han.
Vad säger du om landstingets personalpolitik?
– De inser att vården i primärvården är viktig, men de kan inte lösa problemen.
Bollen landar hos landstingsrådet Kent Ögren:
– Jag ska samla ett gäng erfarna doktorer för att försöka genomlysa primärvården och se vad vi kan göra.
Ögren beskriver likväl vårdcentralerna som väl fungerande..
– Men de har rätt i att de har större uppdrag än tidigare, säger han. Bristen på läkare är en riksfråga. Ansträngningar ska göras att rekrytera fasta läkare och att anlitade stafettläkare återkommer, för kontinuitet.