Socialstyrelsen har granskat närpsykiatrin i Norrbotten. Och myndigheten är inte nådig i sin kritik. Bland annat konstateras att två av tre patienter inte får träffa psykiatriker vid den första vårdkontakten med sjukvården.
En annan brist är att patienterna har flera olika psykiatriker som behandlar dem. Enligt Socialstyrelsen innebär det att patienterna får olika ordinationer.
"Det innebär att patienterna får olika information från psykologer, kontaktpersoner och läkare."
Fullföljs inte
Till det kommer att läkarna börjar sätta diagnos men att de inte fullföljs. Enligt Socialstyrelsen medför det att patienterna får vänta onödigt länge på att få medicin. Ett annat problem är att patienter kan stå kvar som vårdtagare då läkarna inte har tid att registrera kontakten som avslutad.
"Det långsiktiga planerade behandlingsarbetet blir lidande då det inte finns tillräckligt med specialistläkare (psykiatriker) för att diskutera patientärenden."
Socialstyrelsen konstaterar också att det råder stor brist på rådgivande psykiatriker. Det gör att patienter ofta hänvisas till akuten vid Sunderby sjukhus eller till vårdcentral.
Rådgivning
Socialstyrelsen har tidigare granskat vuxenpsykiatrin vid Sunderby sjukhus. Nu sammanfattar myndigheten de krav och åtgärder som man satt upp när det gällde AT- och ST-läkarnas situation. (AT=allmäntjänstgöring, den praktik som läkarna gör efter läkarexamen, ST=specialisttjänstgöring.)
Där ingår att det inrättats en rådgivningsfunktion som består av en psykiatriker som AT- och ST-läkare kan konsultera.
"AT-läkarnas tjänstgöring och handledning fungerar tillfredsställande men förbättringar behövs när det gäller kontinuitet och kritisk granskning tillsammans med psykatriker".
Socialstyrelsen efterlyser också olika åtgärder för att psykiatrin i Norrbotten ska kunna rekrytera läkare och få dem att stanna.