Under tre dagar i slutet av juli höll Klätterhuset i Luleå ett ungdomsläger för åldrarna 13-15 år. Elva ungdomar deltog och fick lära sig att säkra själva, klättringsteknik, utforska olika sorters klätterväggar samt utmana sig själva.
Och fler läger kommer att hållas i framtiden:
– Vi planerar att ha veckovis teknikträning för vuxna och ungdomar under hösten och fler läger på kommande lov. Vi hade två tredagars läger i början och två i slutet av sommarlovet, säger Pontus Frank, delägare i Klätterhuset.
– Vi har två som har klättrat tidigare, resten är nybörjare, berättar Niclas Sörbrand, en av lägrets tränare
– Några tekniktips är att komma ihåg att andas, att flytta upp fötterna högre, att stå på tårna istället för att balansera på hela foten samt att ha raka armar, berättar Felicia Frankki, tränare under klätterläget.
– Väggarna i hallen skiljer sig, den högsta är 16 meter hög, berättar Linnea Nilsson, även hon tränare under veckans läger.
Det har under dagen varit positiv respons från flera av deltagarna.
– Det roligaste är när man sätter upp ett mål och sedan klarar det, Berättar Melwin Molander.
– Det är roligt att klättra och kul att klättra på de höga väggarna, vi har lärt oss mycket, säger Lily Larsson.
– Det är en frihet att vara där uppe men det kan ändå vara läskigt att kolla ner. Jag tycker att det är ett bra läger med fina människor, berättar Thea Jacobsson.
Om man känner att man vill börja klättra är det viktigt att lära sig grunderna och reglerna för lokalen.
– Genom vår hemsida kan man boka topprepskurs, då får man en introduktion till sporten, byggnaden och har lättare att bli självgående. Vi har även prova på klättringar varje lördag, berättar Pontus Frank.
Det är viktigt att ha rätt utrustning för att hålla alla säkra under klättringen. Utrustningen finns att hyra eller köpa på plats.
– Man måste ha klätterskor, sele, skruvkarbin och en broms när man ska klättra topprepsklättring, om man ska klättra utomhus, krävs det mer utrustning och kunskap, berättar Pontus Frank.
Det var trötta och slitna ungdomar som klockan börjar röra sig hemåt efter två dagar av intensiv klättring.
– När du har ett mål måste du tänka för att kunna klara det men när du klarar det känns det jättebra, sen blir man jättetrött efteråt, berättar deltagaren Erik Norman.