Laglös vägsträcka på Bergnäset

Granuddsvägen på Bergnäset i Luleå är en dödsfälla för barnen.
Buskörning, motorcykelrace och höga hastigheter har gjort att föräldrarna är livrädda för att låta barnen leka utomhus ensamma.
- Under två år har vi förgäves försökt få Luleå kommun att agera, det är bara en tidsfråga innan något barn blir påkört, säger Anton Norberg, småbarnspappa på Bergnäset.

LULEÅ2007-06-20 06:00
På Bergnäset lever föräldrarna med hjärtat i halsgropen.
Anledningen är Granuddsvägen, som klyver Bergnäset i två delar.
På ena sidan vägen finns skolan, badstranden och fritidsaktiviteterna. På andra sidan, bostäderna och föräldrar som inte vågar släppa barnen ur sikte.
- Granuddsvägen efter mejeriet är en enda lång raksträcka, utan trafikljus, hastighetskontroll eller fartgupp. Bilisterna kör som dårar och ingen gör något åt det, trots att barnen måste gå över vägen för att komma till skolan, säger Anton Norberg, pappa till tvåårige Matti.

Testar prestandan
På övergångsstället, i korsningen Granuddsvägen och Trolltjärnsvägen, är hastighetsgränsen 70 kilometer i timmen, trots att Luleå kommun menar att det inte finns övergångsställen med den hastighetsgränsen.
Dessutom tog man bort trafikljuset som fanns i korsningen för sex år sedan.
- Granuddsvägen har blivit en laglös vägsträcka. Bilar och motorcyklar använder vägen för att testa fordonens prestanda och jag har till och med sett buskörning på motorcykel där en stor pickup med folk stående på flaket åkt efter och filmat buskörningen, säger Anton Norberg.
Luleå kommun menar att människor som inte håller hastighetsgränserna är en polisär fråga och ber därför grannarna att vända sig till polisen.

Inbjudan till fartsyndare
Men föräldrarna på Bergnäset menar att vägen i sig är en inbjudan till fartsyndare.
- Vi har redan haft incidenter med kraftiga bromsspår, men det är uppenbart att innan vi får ett dödsfall kommer inte kommunen att reagera, säger Anton Norberg.
Anton Norberg är inte den enda oroliga föräldern.
- Det har blivit så absurt att barnen på andra sidan vägen och våra barn leker leker nästan aldrig tillsammans på fritiden, trots att de är klasskamrater. Vi vågar inte riskera att de återvänder hem själva, säger Camilla Millgård som är mamma till sjuåriga Elin.
Men det är inte bara vägkorsningen som föräldrarna har klagomål på.
- Min trädgård ligger mot Granuddsvägen och det finns inget staket som hindrar mitt tvååriga barn att kliva upp på vägen. Tidigare fanns det träd och buskar längs vägkanten och det hjälpte lite, men nu har kommunen tagit bort dem så nu kan vi inte ens känna oss lugna när vi är i trädgården, säger Anton Norberg, som försökt övertala Luleå kommun att bygga ett bullerplank längs den 500 meter långa vägsträckan.
På Luleå kommun tror man att föräldrarna förstorar problemen.
- Jag förstår att föräldrarna är oroliga, men vi kan inte agera varje gång en förälder känner att barnen är i fara, säger Mikael Sundvall, trafiksäkerhetsansvarig på Luleå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!