"Lägg ner sjukhus"

Uppgivenhet och rädsla att förlora jobbet.  Det är stämningen på Sunderbyns akutvårdsavdelning efter besked om landstingets sparplaner.  - Allt beror på att politikerna är fega, de vågar inte lägga ned sjukhus.  Det säger sjuksköterskan Paula Kalliostenmaa.

POLITISK FEGHET. "Politikerna är fega, de vågar inte lägga ned sjukhus och ge Sunderbyn mer resurser trots att det skulle spara pengar", säger Paula Kalliostenmaa. Till höger kollegan Lisette Eriksson.

POLITISK FEGHET. "Politikerna är fega, de vågar inte lägga ned sjukhus och ge Sunderbyn mer resurser trots att det skulle spara pengar", säger Paula Kalliostenmaa. Till höger kollegan Lisette Eriksson.

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2008-10-02 06:00
På tisdagen presenterade landstingsledningen sina sparplaner för de anställda på intensiven och akuten på Sunderby sjukhus. Bland annat ska 100 anställda sägas upp. Dessutom ska vikarie- och övertidsstopp införas. Kuriren skrev om planerna i onsdagens tidning. Och nu är de allmänt samtalsämne inom sjukvården. Flera ur personalen ifrågasätter planerna. Det står klart när Kuriren träffar tre anställda på akutvårdsavdelningen. De tre har alla lång erfarenhet av att arbeta inom sjukvården, det gäller undersköterskan Maine Wikström och de båda sjuksköterskorna Paula Kalliostenmaa och Lisette Eriksson. De säger att det gått rykten om de planer som landstinget haft och har för att komma till rätta med den dåliga ekonomin. Samtidigt säger de att ingen hade trott att sparkraven skulle bli så stora och omfattande. Störst oro har planerna på att säga upp 100 anställda fått. Rädda förlora jobbet
- Många är rädda att de ska förlora jobbet, säger Paula Kalliostenmaa. Det är flera saker i sparpaketet som bekymrar de tre. Det gäller bland annat planerna på att införa vikarie- och övertidsstopp.   - Vi har minibemanning på helgerna och på vardagarna - om man inför vikarie- och övertidsstopp blir det ännu jobbigare för oss än det är nu, säger undersköterskan Maine Wikström. "Patientsäkerheten hotad"
Kollegan Paula Kalliostenmaa anser att patientsäkerheten är hotad om besparingarna genomförs. I det sammanhanget talar hon om landstingets devis "Europas bästa sjukhus". - Om landstinget vill leva upp till det måste man kunna erbjuda god vård. Men det kommer man inte att kunna göra om besparingarna införs. Hon talar i det sammanhanget om den låga grundbemanningen som hon säger kommer att bli ännu lägre när sparkraven genomförs. Hon anser att landstingets ekonomi har en enkel orsak: - Politikerna är fega, vi kan inte ha kvar alla sjukhus i länet utan måste lägga ned något eller några och satsa mer på Sunderby sjukhus. Det är enda sättet att minska kostnaderna men i stället vill ledningen använda osthyvel men det fungerar inte. Kollegan Lisette Eriksson nickar instämmande och säger att det finns ytterligare en åtgärd som politikerna skulle kunna ta till: skattehöjning. Liksom kollegan Kalliostenmaa anser hon att politikerna inte vågar ta det beslutet trots att det är nödvändigt. Landstingets planer på arbete varannan helg är något som också irriterar de tre. Som Lisette Eriksson. Tillbaka till 70-talet
-  Det känns som att gå tillbaka till 70-talet, vårt arbete är tufft som det är med de skift vi har. Hon är också upprörd över planerna att alla utbildningar och kompetenshöjningar ska stoppas tills vidare. - Skukvården kan bara fungera om personalen får regelbunden utbildning, därför förstår jag inte hur de ansvariga tänker. Flera saker i sparplanerna irriterar de anställda. Det gäller bland annat tanken att enhetscheferna ska ansvara för schemaläggning i stället för som i dag de anställda. En annan sak som irriterar de tre kvinnorna är planerna på att slopa flextid. De anser att dagens system är perfekt både för dem, landstinget och för patienterna. -  Man kan komma en kvart sent någon dag om man behöver det men nu ska det bli fasta arbetstider, det känns trist, säger Lisette Eriksson.

Landstingets sparplaner

För att komma till rätta med ökade kostnader och minskade intäkter vill landstinget införa olika sparåtgärder. Målet är att ingen division får redovisa större underskott 2008 än 2007. För att nå det målet har man satt upp sju punkter som ska genomföras:

# Uppsägning av 100 anställda # Införandet av ett pass varannan helg (fredag, lördag eller söndag) istället för som nu två av fem helger # Stopp för övertider # Vikariestopp (gäller för sjuksköterskor, undersköterskor och läkare) # Ingen flextid # Stopp för utbildningar och kompetensutveckling # Stopp för utvecklingsprojekt som inte har statligt stöd # Enhetscheferna ska vara för alla scheman (i stället för som nu en av de anställda)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om