Läget med isvägarna är dåligt – förutom på ett ställe

Ingen av Luleås isvägar är officiellt öppen.Men inom kort väntas den första öppna.

Det är en bra bit kvar innan kommunen kan sätta upp skyltar på isvägarna. Det som såg ut att bli en bra isvägssäsong förstördes av högvatten och hårda vindar. Vägen till Sandön mår bäst och där hoppas kommunen kunna ge klartecken inom kort.

Det är en bra bit kvar innan kommunen kan sätta upp skyltar på isvägarna. Det som såg ut att bli en bra isvägssäsong förstördes av högvatten och hårda vindar. Vägen till Sandön mår bäst och där hoppas kommunen kunna ge klartecken inom kort.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2019-01-16 09:56

Det såg ut att bli en kanonbra säsong för isvägarna ut i skärgården men det var innan väderguden beslutade sig för att bråka lite. Högvatten och hårda vindar har gjort att den vid det laget ganska massiva isen faktiskt helt försvunnit på vissa ställen.

Läs mer: Dödsfälla utanför Hindersön "Man blir chockad".

Isvägen ut till Junkön var i princip klar för öppning men när ovädret var över var det helt plötsligt öppet vatten på ett ställe där vägen var dragen. Och fjärden ut till Hindersön gick också upp till öppet vatten på vissa ställen och på andra var isen uppbruten.

Läget är inget vidare enligt Patrik Ruumensaari som är ansvarig för isvägarna i Luleå.

Men prognosen den närmaste tiden inger hopp.

– Får vi nu stilla och bra i några veckor kommer det som bröts sönder frysa ihop men vi kommer inte kunna göra något på isvägen till Hindersön på minst en vecka. Sen får vi borra för att se om det håller att gå ut på, säger Patrik Ruumensaari.

Den väg som öppnas först blir vägen till Sandön. Där har stugägare kört bil över isen på egen risk ganska länge. Problemet vid Sandön är inte istjockleken eller att isen dragit iväg, här är det flödvatten och högvattnet som ställt till det.

– Det har brutit och farit i landfästena där men får det bara frysa ihop lite så är vi inte långt bort från att öppna där, säger Patrik Ruumensaari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om