Lagen måste ändras

Strandskyddslagen som skulle förenkla och förbättra, blev i stället rena ”tändvätskan” för myndighetsbråk. Samtidigt som det har blivit ännu svårare att bygga strandnära.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-05-06 07:03

– När vi tog fram förslaget så tillstyrkte jag det. Men i dag ser jag att det inte
fungerar. Lagstiftningen måste förändras, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Förslaget kom från Socialdemokraterna under Sven-Erik Österbergs tid i regeringen.
Den ändrade lagstiftningen stöddes av den borgerliga sidan och har gällt fullt ut sedan 2010. Det var alltså för tre år sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft. Tanken var att förenkla. Ambitionen var också att få ett rättvist system
i hela landet och öppna för mer byggande, i framför allt inlandskommunerna.

Inte nöjd
I stället blev det tvärtom. Med tvistande myndigheter, upprörda kommunalråd och besvikna medborgare. I dag är landshövding Sven-Erik Österberg inte alls nöjd med resultatet.
– Man måste se över strandskyddet och göra förändringar för att nå målet.
Sverige ser olika ut och det är det jag tycker man skulle ta vara på lite bättre än vad man faktiskt har gjort, säger Österberg.
I dag är det nästintill omöjligt  tt få bygga på områden som inte tidigare har varit bebyggda.
Ett av de största hindren för framförallt byggutvecklingen i Norrbottens inland.
– Det är alltför restriktivt. I princip är det svårt att göra undantag på områden som är obebyggda. Finns det tidigare och gammal bebyggelse, då finns det möjlighet. Då bedömer lagen som att då är marken redan tagen i anspråk för bebyggelse. Men om det inte är sådana områden, då är det oerhört svårt. Och det har vi också sett.
Sättet att lösa det på är enligt Sven-Erik Österberg bara ett.

Se över lagen
– Man måste naturligtvis se över lagstiftningen ytterst och det måste man jobba med i stället för att skjuta någon ”Svarte Petter” mellan sig. Titta på hur man bedömer och hur det här ska hanteras. Det är en lagstiftningsfråga.
Länsstyrelsen arbetar intensivt med den här frågan.
Ett samarbete med länets kommuner är igång. Områden som klassats som strandskyddade sedan länge kan i dag vara aktuella för ett upphävande.
– Det kommer att kunna leda till lättnader på en rad områden som man bedömer inte behöver skyddas som tidigare. Vi har en tät dialog med kommunerna i det här arbetet.
På vissa ställen kommer det att kunna möjliggöra en ökad bebyggelse närmare vatten än vad det har varit tidigare, säger Sven-Erik Österberg.
Sen en kort tid tillbaka sitter Österberg med i en nyinrättad strandskyddsdelegation, utsedd av regeringen.
Delegationens uppdrag blir bland annat att undersöka möjligheterna för en ändrad, eller ny lagstiftning, som leder till lättnader vid strandnära
byggen.
– Det arbetet är precis i sin linda. Men jag utgår ifrån att vi kommer att titta över hur förändringar skulle kunna ske. Jag har förstått att också regeringen har en ambition att man skulle kunna ha vissa lättnader i icke tätbebyggda områden att kunna nyttja strandnära områden. Det handlar ju inte om tomter
som går ner i vatten utan det handlar om att bo nära vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om