Lagbygge ska säkra framtidens äldrevård

Om ett halvår ska det nya vård- och omsorgsboendet på Bergviken stå klart. Det ska bli Europas modernaste. Nu pågår rekryteringen och intresset har varit stort. Över 400 har sökt de 80 underskötersketjänsterna.

INGEN FÖRTUR. Ingen har förtur till tjänsterna eftersom det inte finns någon övertalighet av undersköterskor inom kommunen, säger Heli Melander, personalstrateg vid Socialförvaltningen.

INGEN FÖRTUR. Ingen har förtur till tjänsterna eftersom det inte finns någon övertalighet av undersköterskor inom kommunen, säger Heli Melander, personalstrateg vid Socialförvaltningen.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-04-27 06:00

Där Bergviksskolan en gång låg byggs nu Bergvikens nya vård- och omsorgsboende. Första etappen, 72 lägenheter, är snart klar. De första boende beräknas flytta in i mitten av november.

Det återstår en hel del arbete innan dess. Huset måste givetvis byggas färdigt och möbleras. Sedan måste också en massa folk anställas. Det handlar om 80-talet undersköterskor, måltidsbiträden, vaktmästare med mera. I dag är bara tre personer anställda, nämligen de tre enhetscheferna - Sanna Ranneberg, Maria Runelöf och Anna Drugge. Sanna Ranneberg har tidigare jobbat som gruppchef inom polisen, Maria Runelöf som enhetschef inom hemtjänsten i Boden och Anna Drugge som enhetschef vid Solbackens vård- och omsorgsboende i Luleå.

I mars gick man ut och annonserade efter 70 undersköterskor. Men den siffran har ökats på med ytterligare tio tjänster, totalt ska 80 personer anställas. Till sin hjälp i rekryteringsarbetet har de Heli Melander, rekryteringsstrateg vid Socialförvaltningen i Luleå.

422 ansökningar
Och intresset var stort. Totalt kom det in 422 ansökningar och av dessa var 380 behöriga.

Ungefär 90 procent av de sökande jobbar i dag inom Luleå kommun, inom hemtjänsten, vid olika omsorgsboenden eller som personliga assistenter.

Men det finns ingen övertalighet inom kommunen och ingen har förtur till tjänsterna, så det handlar om nya jobb. Efter att man gått igenom ansökningarna har 170 sökande plockats ut.

- Rekryteringen sköts på ett nytt och annorlunda sätt. Vi anordnar rekryteringsseminarium då vi kallar tio personer åt gången, ett arbete vi nu är mitt uppe i, berättar Heli Melander.

Rekryteringsseminariet tar en halv dag. Då får varje deltagare berätta vem man är, varför man sökt och vad man tror att man kan bidra med.

- Det är viktigt att de känner att det här är något för mig. Vi förklarar flera gånger att det är lagspelare vi söker och vi behöver folk med olika kompetenser och egenskaper, säger Maria Runelöf och tillägger att de har på sig fotbollströjor under rekryteringseminarierna för att visa att de vill bygga just ett lag.

Under maj och juni ska de genomföra personliga intervjuar bland de som plockat ut bland de 170 som varit med på rekryteringsseminarierna.

- Före sommaren ska allt vara klart. De som inte får jobben ska inte vara ledsna, för vi tittar mycket på mixen, förklarar Anna Drugge.

Använda sin kompetens
De kommer också att jobba på ett delvis nytt sätt, vid det som de kallar för Europas modernaste vård- och omsorgsboende.

- Vi har renodlat undersköterskans roll. De ska använda sin kompetens på rätt sätt och ägna sig åt omvårdnad och aktiviteter. De ska inte städa korridorer, källare eller trapphus. Det ska speciell personal göra, säger Anna Drugge.

Inte heller kommer undersköterskorna att behöva jobba med maten. Maten kommer att komma kall från köket i Sunderbyn och tas omhand av speciella måltidsbiträden. De ska värma maten och koka pasta, potatis eller ris.

I slutet av oktober ska första hälften av personalen börja med förberedelserna så att de första boende kan tas emot i mitten av november. Någon gång i början av januari ska slutligen samtliga anställda och kunder vara på plats.

Fylla luckorna
För personalstrategen Heli Melander skapar det här mer jobb.

Redan under hösten får hon sätta igång med att fylla luckorna på olika boenden runt om i Luleå efter de som fått jobb på det nya boendet.

- Men det har inte skapat någon massflykt från andra boenden. Det är ett tag sedan man rekryterade fasta tjänster och det är bra att det skapas rörlighet. Så det är bara att rekrytera där det uppstår luckor, säger Heli Melander.

Bergvikens vård- och omsorgsboende byggs i två etapper. Den andra etappen är planerad, men inte politiskt beslutad. Totalt ska det bli 144 lägenheter, 72 i etapp ett och 72 i etapp två. Husen byggs i fem våningar.

Boendet ska använda sig av ny teknik på olika sätt. Det kommer att finnas trådlöst internet i varje lägenhet. Lägenheterna kommer att ha så kallade hotellås.

På suterrängplan kommer att finnas ett spa, egen tvättstuga och mottagningskök.

Vidare kommer det att finnas ett öppet kafé, berättarrum, ljusrum, utbildningsrum, fotvårds- och frisörrum samt en vinterträdgård.

Ute planeras det bland annat för en trädgård med uteplatser, promenadstråk och grillplatser.

Källa: Luleå kommuns hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om