Luleåföretaget som vill innovera el-världen

På Zpark i Luleå skapas en framtid som drivs av el. Med många laddstationer och laddstolpar vill Zpark vara i framkanten av den nya energin.

Jan Abrahamsson, vd på Zpark, ser inga problem för norrbottningar att satsa på elbilar på samma sätt som i övriga Sverige.

Jan Abrahamsson, vd på Zpark, ser inga problem för norrbottningar att satsa på elbilar på samma sätt som i övriga Sverige.

Foto: Sanna Orneklint

Luleå2022-03-11 10:00

I samband med ökade priser på drivmedel har debatten om elbilar blivit alltmer relevant. Tillsammans följer även frågan om det är hållbart att köra elbil i Norrbotten och om det är värt investeringen.

Jan Abrahamsson är vd på Zpark, tillsammans med Jonathan Jönsson, Fredrik Häggström och Christoffer Lindh arbetar de för att vara en ledande aktör inom e-mobilitet och e-infrastruktur. 

Tillsammans med mjuk- och hårdvaruutvecklaren Grepit och Innovative Living som arbetar med smarta hem har Zpark blivit pusselbiten med fokus på elbilsladdning pch en fungerande infrastruktur. 

Zparks laddsationer utvecklas och monteras i Luleå och under 2021 lanserades ladd-stoplen "Zpark Duo" som gör det möjligt att ladda och värma upp elbilen. Idag har Zpark drygt 3 500 ladd-punkter från Växjö till Kiruna. 

– Förhoppningsvis får vi snart ladd-punkter i Skåne också, men Växjö är så långt söderut vi har kommit i dagsläget, förklarar Jan Abrahamsson, vd. 

Intäkterna Zpark omsatte under 2021 är drygt 12 miljoner kronor, som nu förväntas öka. 

– Under 2022 hoppas vi kunna nå 70 till 80 miljoner kronor i intäkter.

undefined
Jan Abrahamsson, vd på Zpark, ser inga problem för norrbottningar att satsa på elbilar på samma sätt som i övriga Sverige.

Hur många ladd-punkter finns i Norrbotten idag? 

– Vi har ungefär en tredjedel av våra ladd-punkter här uppe. Vi har en del stora installationer, bland annat har vi över 200 ladd-punkter mitt emot Coop Arena som alla är helt publika. Vem som helst kan ställa sig där och ladda eller värma sin bil. 

Vad som gör att Zpark skiljer sig från mängden av andra alternativ för ladd-stationer är deras sätt att se den större bilden, förklarar Jan Abrahamsson. 

– Vår strategi var infrastrukturen, att koppla upp flera enheter och hantera skalbarheten redan från början. Många andra aktörer börjar med en approach att någon i, exempelvis en bostadsrättsförening, skaffar en elbil och då behövs det en box som laddar upp den. Det går ju såklart att köpa, men problemet är att det blir väldigt kostsamt, väldigt snabbt och man saknar system för att hantera detta ur ett infrastrukturperspektiv. 

undefined
Zpark har utvecklast med AI-teknologi och ska innovera världen av e-infrastruktur.

Är det tjänligt att ha en elbil i Norrbotten? 

– Det är väl nästan få platser där det inte är tjänligt med tanke på det bränslepris vi har just nu, men vi är ju en del av att skapa en infrastruktur. Våra laddpunkter är utplacerade där människor bor, vid bostadsrättsföreningar eller vid arbete så att du på så sätt kan täcka ditt laddbehov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!