Den kommunala folkomröstningen i skolfrågan kommer att hållas den 8 november 2020 i Luleå. Detta efter att 27 röster var för en folkomröstning efter en fyra timmars lång politisk debatt i kommunfullmäktige, vilket var mer än en tredjedel av rösterna som krävdes.
Något av följande två alternativ som är formulerade nedan kommer Luleåborna kunna välja mellan att rösta på:
Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.
Alternativ 2: Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.
Folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära samlade in nästan 9 000 namnunderskrifter för att få till en folkomröstning. De tar kampen mot centralisering och stordrift av skolan i Luleå – och vill i stället se en ny skolstruktur som tas fram i samråd med personal, föräldrar, elever och andra berörda, med barnens behov i centrum.
Och med bara några månader kvar till folkomröstningen har de börjat ladda upp för att engagera Luleåborna. De har smygstartat på sociala medier för att påminna människor att gå och rösta när det är dags – men ska i september ta upp kampen på allvar.
– Vi vill att de blir delaktiga, vi är insatta och vet vad folkomröstningen innefattar men gemene man kanske inte har så stor koll, säger talespersonen Pontus Johansson och fortsätter:
– Vi vill få så högt valdeltagande som möjligt. Sedan vad resultatet blir av folkomröstningen baseras mycket på hur stort intresset är.
Enligt Johansson verkar det finnas ett intresse hos Luleåborna att rösta.
– Förhoppningsvis kommer det bli stort, vi kommer göra allt vad vi kan för att påminna folk att rösta. Det är viktigt för vår framtid.
Vad hoppas du folkomröstningen ska leda till?
– Jag hoppas det ska leda till en ny framtid och skolstruktur. Att man ska kunna leva och bo i hela kommunen, det ska finnas en skola för alla och att det finns möjlighet för alla att välja var man ska bo. Det är väldigt viktigt, säger Pontus Johansson.