Kyrkogårdschefen svarar om strejken

Kommunal menar att arbetsgivaren "beordrar ut personal hejvilt" helt i strid med kyrkostrejkens regler. Men Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef vid Luleå domkyrkoförsamling delar inte den bilden.

Fredrik Lundberg är kyrkogårdschef för Luleå domkyrkoförsamling, han tycker det är tråkigt att det blivit så dålig ton lokalt som en följd av strejken. "Vi vill ju inte att det ska vara någon konflikt heller", säger han.

Fredrik Lundberg är kyrkogårdschef för Luleå domkyrkoförsamling, han tycker det är tråkigt att det blivit så dålig ton lokalt som en följd av strejken. "Vi vill ju inte att det ska vara någon konflikt heller", säger han.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-05-03 11:53

Sedan strejkens start har Kommunal i Luleå noterat strejkbrott dagligen, berättade Lotta Adolfsson, sektionsordförande i Luleå, under gårdagen. Facket avser att dra strejkbrotten inför domstol. 

– Jag delar inte riktigt bilden att vi beordrar hejvilt. Det varsel som ligger gäller trädgårds- och parkarbetare eller kyrkogårdsarbetare. Och där har vi några anställda som inte är medlemmar i Kommunal, säger Fredrik Lundberg.

De är därmed inte uttagna i strejk, men Fredrik Lundberg säger att Kommunal menar att om de jobbar så är det ett strejkbrott.

– Det tycker jag är lite knepigt. Sen kan de givetvis sympatistrejka, säger Fredrik Lundberg.

– Vi har skickat hem sju stycken kommunalare som har den nomenklaturen som skulle ha jobbat nu. Och det har jag inga problem alls med.

Två av dem som är bundna till Kommunal jobbar bara med begravningsceremonier och gudstjänster och ska då egentligen gå på dispens.

– Vi är lovade från centralt håll att dispensansökningarna ska gå snabbt.

 En dispens som Fredrik Lundberg säger att han sökt hos kommunal i torsdags men inte fått något svar om.

– Då hamnar man i att beordra ut dem och då har arbetsgivaren tolkningföreträde på vad som är skyddsarbete, säger han.

– Vi kan inte låta sorgehusen inte ha sina begravningar eller underlåta att genomföra gravsättningar.

Att gräva en grav eller kremera betraktas som samhällsviktig verksamhet och enligt gällande regel ska en avliden vara satt i jord eller kremerad inom 30 dagar.

– Sen säger man att vi borde ha förberett oss och det är lite svårt att veta vad som avses. Det går inte att förbereda sig för vilka som dör och i vilken ordning.

Om cirka tre veckor börjar planteringssäsongen och pågår strejken fortfarande så kommer församlingen få problem att uppfylla sina åtagande, säger Fredrik Lundberg. 

– Då ska vi börja plantera blommor på gravar för de 1900 som betalat för det. Har vi inte tillräckligt med personal så kommer det bli svårt.

Församlingen ansvarar för sammanlagt 23 hektar kyrkogård.

– Det är med andra ord en del trädgårdspyssel som ska ske.

På horisonten väntar även andra strejker då både Fredrik Lundbergs eget fack Seko och Akademikerförbundet SSR varslat om strejk som kan inledas den 11 maj om inte parterna nått en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!