Kyrkligt projekt ska spara el
Svenska kyrkan eldar för kråkorna. Det är ett allmänt känt att de många av Sveriges kyrkor har en energiförbrukning som inte är av denna värld men nu ska det förhoppningsvis bli ordning på det - i alla fall i Luleå stift. Statliga Energimyndigheten bidrar med två miljoner kronor till ett projekt där 50 av stiftets 134 kulturskyddade kyrkor ska kartläggas.
Svenska kyrkan har gott om pengar och tillgångar i form av fastigheter, mark och skog men mer eller mindre tomma kyrkor som måste värmas upp gör att kyrkan blöder. Stigande elpriser gör inte saken bättre.
Inte nog med att massor av pengar går upp i rök - det blir dessutom stora koldioxidutsläpp och det är inte särskilt bra reklam för kyrkan i dessa tider av global uppvärmning och oro för klimatförändringar.
Bättre klimat
Det är Kyrkans tidning som berättar om den satsning som inom kort kommer att inledas inom Luleå stift. Målet är att sänka energiförbrukningen i kyrkorna och dessutom skapa ett bättre inomhusklimat för känsliga inventarier som altarskåp, textilier och skulpturer.
Att projektet dessutom har bieffekter som sänkta kostnader och minskad miljöpåverkan är förstås en bonus som inte är helt oviktig.
Totalt finns det 200 kyrkor i Luleå stift och majoriteten av dem är värms fortfarande upp med dyr direktel.
- Räkningen för den el som används till uppvärmningen av kyrkorna ligger på 30 miljoner kronor per år. Då tillkommer ett antal kyrkor som har fjärrvärme, säger Håkan Kohkoinen, byggnadsingenjör vid Luleå stift.
Kartläggning
Mellan 15 och 20 av kyrkorna i stiftet har bytt uppvärmningssystem till berg- eller markvärme och värmepump, en ganska dyrbar omställning som ändå betalar sig relativt snabbt.
I dagarna inleds alltså ett tre år långt projekt som har till syfte att kartlägga sambandet mellan inneklimatet, uppvärmning, byggnadstyp och skadefrekvens på inventarier.
Skadligt
Församlingarna får själva bestämma om de vill vara med i projektet och Håkan Kohkoinen berättar att det strömmat in ansökningar trots att det återstår några dagar innan ansökningstiden löper ut.
- Det kostar församlingarna 6.000 kronor per kyrka att vara med i det treåriga projektet och vi kan inte tvinga dem att vara med, säger han.
Det är Högskolan på Gotland som bidrar med det vetenskapliga kunnandet. Alla kyrkor som plockas med i projektet kommer att förses med temperatur- och fuktmätare. En gång i timmen görs en mätning och värdena analyseras sedan på Gotland.
- Det är viktigast att väcka intresset för energifrågorna, säger Kohkoinen.
I dag är det många församlingar som pratar om att kallställa kyrkor för att spara pengar men det kan ha otrevliga effekter på de föremål som finns i kyrkan.
- En för hög värme är också skadlig för inventarierna, menar Kohkoinen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!