Kyligare klimat i stadshuset

Bara ett år efter valet har tonen skräpts mellan opposition och kommunledning. Försämringen tillskrivs kommunalrådet Niklas Nordström och vänstern

Hårdare. Det har blivit ett tuffare politiskt klimat i Luleå denna mandatperiod menar gruppledarna Thomas Olofsson (FP) och Carola Lidén (C).

Hårdare. Det har blivit ett tuffare politiskt klimat i Luleå denna mandatperiod menar gruppledarna Thomas Olofsson (FP) och Carola Lidén (C).

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-09-14 06:00

Det goda samarbetsklimatet under Karl Petersens tid är borta och oppositionen känner sig förpassad till läktaren. Från vänster kommer kritik om en tydlig högersväng medan de borgerliga klagar över mindre insyn och att deras synpunkter inte tas till vara.

Det finns dock ett undantag – Moderaterna är nöjda med utvecklingen.

Vad vänsterpartierna och moderaterna anser kan ni läsa på annan plats. Så här säger övriga partier i fullmäktige.

– Det har blivit mer konflikter. Men det är ju politik, vi ska ju inte heller gulla med varandra, säger Thomas Olofsson, gruppledare för Folkpartiet.

– Det har skett en förändring, öppenheten saknas i dag. Och andra partier känner likadant, säger Carola Lidén, centerns gruppledare.

Erland Nilsson landsbygdspartiet har lång erfarenhet av politik i Luleå.

– Jag har varit med så länge att jag vill se att det händer något innan jag tror på en förändring. Det pratas lika mycket som förr och signalerna för Råneå är ju positiva. Men jag vill ha verkstad innan jag säger något, säger han.

Anette Asplund är gruppledare för KD.

– Jag känner mig besviken. Det har blivit svårare för oppositionen att föra fram sina synpunkter och det är svårare att få gehör för våra motioner. Det känns som ett hårdare klimat, Kalle Petersen var en mer lyhörd ledare.

Jan Nyberg är ny gruppledare för Miljöpartiet denna mandatperiod. Han avstår dock från kommentarer.

– Vi framför våra synpunkter direkt till kommunledningen. Det gäller också frågan om Moderaterna, säger han.

SD är nya i fullmäktige men gruppledaren Oscar Rosengren säger sig redan ha känt vart vinden blåser.

– Det finns all anledning att vara kritisk mot kommunledningen. Det tas förhastade beslut utan att insyn ges. De står i vägen för en vitalisering av demokratin i Luleå, säger han.

Han lägger skulden direkt på kommunalråden Stålnacke och Nordström.

– Det handlar om en kombination av ovilja och oförmåga, säger Rosengren.

Han påpekar dock att oppositionen i Luleå är allt annat än samlad.

Ett år efter valet.

Luleås utmaningar

Bostadsbyggandet – bostadsbrist och 10 000 nya Luleåbor går inte ihop. Lulebo ska sälja ytterligare 1 400 lägenheter för att locka ännu ett stort fastighetsbolag till Luleå.

Skolstrukturen – kommunen ska skapa större skolenheter och försökte ”tjuvstarta” i våras med att lägga ned Vitåskolan. Hur många skolor som ska finnas blir klart runt årsskiftet. Nya bostadsområden kräver nya skolor.

Äldreomsorgen – kommunen satsar på hemtjänst i kombination med särskilda bostadshus för äldre (Trygghetsboenden/Årgångshus). Samtidigt stänger man äldreboenden.

Fortsatt stora investeringar – 2016-18 ska kommunen satsa 2,4 miljarder kronor enligt budgetförslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om