Kvinnor rädda att gå ut

Nästan varannan ung kvinna i Norrbotten vågar inte gå ut ensam på kvällar och helger.
Anledningen är att de är rädda att bli utsatta för våld eller bli ofredade.
Bland männen är det bara var 20:e som har samma rädsla.
Det visar undersökningen Hälsa på lika villkor? som landstinget genomfört.

LULEÅ2007-04-24 06:00
Landstinget har tagit en hälsotemp på norrbottningarna. Det har man gjort genom att fråga ett par tusen slumpmässigt utvalda personer.
Av undersökningen framgår att var fjärde kvinna mellan 16 och 29 år mår dåligt. De säger att de ofta har ångest och känner oro. Bara var tionde man i samma åldersgrupp har samma känslor.
Trots det är det bara fyra av 100 (fyra procent) av norrbottningarna som använder ångestdämpande mediciner. Det är mindre än genomsnittet för landet som ligger på sex procent.

Litar inte på andre
I undersökningen har man också frågat om människor litar på andra - ett mått på hur de själva mår. Av enkäten framgår att nästan varannan ung kvinna (42 procent) säger att de inte känner tillit till andra.
Många kvinnor är rädda för att utsättas för våld.
Det har betydelse för deras sätt att leva. För de unga, 16-29 år, betyder det att hälften av dem inte vågar gå ut ensamma på kvällar.
Andelen är nästan exakt den som är vanlig i övriga landet. Däremot är rädslan bland kvinnor i åldersgruppen 30-64 år lägre än i övriga landet.
Här ligger den på mellan 25 och 30 procent medan den i övriga landet ligger på 38 procent.
Av undersökningen framgår att sju procent av unga män (16-29 år) utsatts för fysiskt våld. Motsvarande siffra för kvinnor är fem procent, var 20:e kvinna.

Många snusar
Hälsoundersökningen är grundlig och har också tittat på norrbottningarnas tobaksvanor. Undersökningen visar att var tredje man i länet snusar.
Medelålders kvinnor föredrar cigaretter, var fjärde kvinna i åldern 45-64, röker varje dag. I övriga landet röker bara var femte kvinna i den åldersgruppen.
När det gäller alkohol är det de yngsta som har störst riskbeteende men andelen är lägre än genomsnittet för landet.

Kraftig övervikt vanlig
Kraftig övervikt är något som är vanligare i Norrbotten än i övriga landet, det visar landstingets undersökning.
Var femte man mellan 30 och 64 tillhör den gruppen. I övriga landet är mellan var tionde och sjunde man överviktig. Samtidigt visar undersökningen att norrbottningarna är lika flitiga som andra när det gäller motion.
Problem med värk i nacke, rygg och/eller leder är vanligare i Norrbotten än i övriga landet. Bland kvinnor i åldern 45-64 år har var tredje dessa problem mot var fjärde i övriga landet.
Andelen norrbottniska män med dessa problem är också högre än för landet i övrigt, 25 procent jämfört med 18 procent.
Av undersökningen framgår också att var femte norrbottning har avstått från tandvård under den senaste tiden trots att de hade behövt det.
Höga kostnader anges som det vanligaste skälet medan en mindre grupp talar om att de har tandläkarskräck.

Litar på sjukvården
Det är inte bara människors hälsotillstånd som ingår i utredningen.
Man har också undersökt norrbottningarnas förtroende för olika instanser.
Högst förtroende har norrbottningarna för sjukvården och polisen.
Skolan kommer på tredje plats och domstolar på fjärde. Därefter kommer fackföreningar, riksdagen, försäkringskassan, politiker i kommunerna, socialtjänsten och arbetsförmedlingen.
Lägst förtroende har norrbottningarna för landstingspolitikerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!