Kvinnojourerna imponerade
FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor besökte Norrbotten i måndags. Dr Yakin Ertürk var särskilt imponerad av Kvinnojourerna. - Det finns så ovanligt många kvinnojourer i Sverige, sade hon.
- Det är en stor ära för oss att ni kommer till Norrbotten. De frågor du arbetar med tycker vi är viktiga. Det är viktigt att vi har ett brett folkligt engagemang i de här frågorna så att vi kan skapa ett bättre samhälle, sade Per-Ola Eriksson.
Dr Yakin Ertürk berättade att hon ser frågan om våld mot kvinnor som en världsomfattande fråga. Det är inget problem som är begränsat till en viss sorts kvinnor, en viss miljö eller ett visst land. Sverige är det tionde landet hon besöker i det här ärendet. Efter sitt besök i Sverige där hon varit i Stockholm, Lund, Uppsala och så Luleå, ska hon bege sig till Holland.
Olika modeller
- Holland och Sverige representerar två olika modeller för hur man ser på prostitution och trafficing. Jag ska studera hur de två länderna skiljer sig åt när det gäller att minska risken för våld mot kvinnor. Jag ska inte bedöma vilket land som är bäst utan bara undersöka hur olika man behandlar frågan, sade Dr Yakin Ertürk.
Under måndagen i Luleå ingick bland annat programpunkterna: Länsgruppen för kvinnofrid med Berit Sunnerö, Våld i hemmet - våldtäkt med Anna-Greta Brodin, våld i hemmet ur polisens perspektiv med polismästare Göran Millbert, invandrarkvinnors situation i Luleå med Elisabeth Lindberg på Invandrarservice, kartläggning om hedersrelaterat våld med Lisa Lindström, prostitution i Norrbotten med Fredrik Sjömark, projekt om prostitution och handel med kvinnor och flickor i Barentsregionen med Irina Enbuska och prostitutionsprojekt med Ellacarin Blind från Svenska samernas riksförbund. Det planerades även ett besök på Kvinnojouren Iris i Luleå.
Antalet unikt
- Jag känner inte till något annat land som har samma utbredda skydd för kvinnor genom kvinnojourerna som i Sverige. Det är själva antalet kvinnorjourer som är unikt. Vi måste applådera dessa kvinnojourer. Även om de nu får pengar av regeringen måste de kämpa själva för att få bidrag till sin verksamhet, sade Dr Yakin Ertürk.
I våras fick kvinnojourerna i Norrbotten för första gången 2 miljoner kronor av regeringen för sin verksamhet.
Dr Yakin Ertürk har varit FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor sedan 2003. Det uppdraget instiftades 1994 av
FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna. Syftet är att rapportören ska söka information bland regeringar, myndigheter och organisationer om arbetet att bekämpa våld mot kvinnor. Rapportörerna är självständiga från FN-systemet i övrigt.
Dr Yakin Ertürk leder även ett program i genusvetenskap och kvinnorelaterade frågor vid Middle east technical university i Ankara i Turkiet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!