– Kvinnorna söker ofta stöd i efterhand – man kommer inte mitt under storhelgen utan då sitter man, enligt vår erfarenhet, oftast fast med förövaren, säger Emelie Skeppar på Kvinnojouren Iris.
Hon fortsätter:
– Det vi kan säga är att våldet kan öka om man spenderar mer tid mer förövare och det blir många ledigheter och klämdagar och kvinnor är med barn och man hela ledigheten.
Kvinnojouren Iris som funnits sedan 1981 erbjuder stöd och hjälp till kvinnor som utsätts för våld. Kvinnojouren har även möjlighet att erbjuda skyddat boende.
– Vi kan inte se att våldet minskar, vi kan se att det är lika många stödsamtal. Kvinnojouren har även en chat som vi har haft i ungefär ett halvår och på så sätt får vi fler stödsamtal. Det är olika från år till år, men vi ser inte att behovet av varken skyddade boenden eller stödsamtal minskar.
Tjejjouren i Borlänge slog nyligen larm om våld mot gravida kvinnor, som blivit ett av de vanligaste samtalsämnena i chattar och telefonsamtal de tog emot. Enligt en studie som Malmö högskola gjort utsätts cirka 2,5 procent av de gravida kvinnorna för våld.
– Vi känner absolut igen den bilden – att gravida kvinnor också utsätts för våld. Vi ser inte att våldet skulle minska av förövaren under tiden kvinnan är gravid. I vissa fall kan det bli tvärtom.
Har du utsatts för våld i nära relation? Hör av dig till oss: redaktionen@norrmedia.se