Kvinnlig polis inte jämställd
Manliga traditioner, manlig jargong och machokultur. Det är de kvinnliga polisernas syn på poliskåren av i dag. 28 av länets kvinnliga poliser intervjuades av Polisförbundet. Nästan hälften av dem tycker att de blir diskriminerade när det gäller arbetsuppgifter jämfört med manliga kollegor.
Kartläggningen av Polisförbundet omfattar 1.000 kvinnliga poliser från hela landet. Intervjuerna gjorde under september och i går presterades resultatet.Rapporten visar att 44 procent av de kvinnliga poliser som arbetat mer än tre år, inte har märkt någon tydlig förändring de tre senaste åren när det gäller jämställdheten mellan män och kvinnor. Ett stort antal av dessa anser också att de är diskriminerade, när det gäller lön, arbetsuppgifter, kompetensutveckling, med mera.- Vi behöver fler kvinnliga poliser, fler kvinnor på ledande positioner samtidigt som vi måste arbeta med attityderna inom poliskåren, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen i ett pressmeddelande.Bra bemötande
I undersökningen ingår 28 kvinnliga poliser från länet. 79 procent, eller rättare sagt 22 stycken av kvinnorna tycker inte att de blir sämre bemött av medborgarna än männen. Av dessa poliser anser elva stycken att kåren är mansdominerad i dag. Samtidigt så tycker nästan hälften (48 procent) att de har märkt en förändring de tre senaste åren när det gäller jämlikheten mellan könen.Rapporten presenteras samma dag (läs i går) som polisen firar att det är 50 år sedan den första kvinnliga polisen anställdes i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!