Branden på Björkskatan i måndags kväll totalförstörde en garagelänga med uppemot sju bilar och andra av hyresgästernas tillhörigheter.
En kvinna i 30-årsåldern greps på platsen och anhölls senare av åklagaren, misstänkt på sannolika skäl för mordbrand.
Under onsdagen hölls häktningsförhandling i Luleå tingsrätt. Extraåklagare Martin Karlsson angav flera häktningsgrundande skäl, däribland flyktfara men också att det lindrigaste straffet för mordbrand inte understiger fängelse i ett och ett halvt år.
Den misstänkta kvinnan, som kom gråtande till tingsrätten i dåligt mentalt skick, protesterade mot åklagarens yrkande om att förhandlingarna skulle ske bakom stängda dörrar. Då det inte skulle framgå sekretessbelagda uppgifter eller annat som kunde skada förundersökningen valde tingsrätten att hålla den öppen även för media och allmänhet.
Därefter gav kvinnan en skakande bakgrund till dramatiken. Tidigare den aktuella dagen hade hon hamnat i en konfilkt med en annan familjemedlem, samtidigt som hon planerade för en resa utomlands.
– Därför gick jag till garaget och började inreda det, bara för att ha någonstans att vara. Jag hade all min packning där inför resan också, berättade hon.
En stund senare utbröt branden i garaget i samband med att kvinnan tappade fattningen och började elda upp diverse pappershandlingar.
Den misstänkta har tidigare dömts för ett fall av ringa brottslighet men hon har också en historik av psykisk ohälsa.
Samtidigt var hon mycket besviken över hur hon hade behandlats i arresten sedan gripandet, natten till tisdag.
– Jag har fått tio panikångestattacker därinne. Det kan ni skriva upp, sa hon under förhandlingen.
Försvarsadvokat Magnus Söderlind tog klientens mående på största allvar och yrkade därför på att tingsrätten skulle inhämta en stor rättspsykiatrisk undersökning.
– Som har framkommit med all tydlighet finns en hel del frågetecken kring hennes mående.
Åklagaren och tingsrätten hade inga invändningar mot detta.
– Det sedvanliga är att man gör en liten rättspsykiatrisk undersökning först men det kan tyckas uppenbart att det krävdes en stor undersökning direkt i detta fall, sa Martin Karlsson, extraåklagare, efter häktningsbeslutet.
I övrigt ville han inte föregripa den pågående förundersökningen, då mycket återstår inte minst rörande den tekniska undersökningen.
Magnus Söderlind var nöjd över att tingsrätten gick på försvarets linje rörande den stora rättspsykiatriska undersökningen.
– Det har betydelse om min klient ådöms ansvar för mordbranden, huruvida det i så fall finns ett fängelseförbud eller snarare förutsättningar för att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård.
Han utvecklade också kvinnans inställning till brottsmisstankarna efter avslutad förhandling.
– Hon medger fullt ut att hon har orsakat branden. Däremot var det aldrig hennes avsikt att branden skulle bli såhär omfattande. Det är också därför som hon springer och varnar för branden, agerar så att ingen ska komma till skada.
Försökte hon själv släcka branden?
– Det kan jag inte gå in på, säger Magnus Söderlind.
Åtal ska väckas senaste den 24 juli.