Vid två tidigare tillfällen har kvinnan, som är i 50-årsåldern, i år dömts för att ha stalkat mannen. Första gången, i slutet av juli, dömdes hon till 50 timmars samhällstjänst för olaga förföljelse, falskt larm och överträdelse i rättssak. Vid det andra tillfället, i mitten av oktober, dömdes hon till fyra månaders fängelse för olaga förföljelse, olaga hot och ofredande.
Direkt efter senaste domen har kvinnan börjar stalka både mannen och hans kvinnliga bekant. I de två tidigare domarna har kvinnan skickat hundratals sms med hotande budskap till främst mannen. Eftersom kvinnan suttit frihetsberövad har hon ändrat taktik och inriktat sin brottslighet på brevskrivande.
Det är hotfulla brev där hon hotar både mannen och kvinnan men även, indirekt, deras respektive barn.
I ett av breven ska kvinnan ha hotat att kidnappa ett av barnen och föra barnet österut om mannen inte slutar att umgås med sin kvinnliga bekant. Den åtalade vill också ge ett sken av att hon faktiskt vet var barnen bor.
En del av breven är av rena rama kidnapparstil med urklippta bokstäver som sammansatts till ord. Hoten består också av att hon ska utrota den kvinnliga bekantskapen med kemikalier – hon ser henne som ohyra.
Dödshoten är flera, hon ska få giftig gas i sin brevlåda, drunkna, hon ska bli rök och aska. Åklagaren misstänker också att kvinnan har förmått en annan kvinna att skicka hotelser till den kvinnliga bekanta.
En punkt i olaga förföljelse mot kvinnan handlar om olovlig identitetsanvändning. Hon misstänks för att bland annat, i målsägarens namn, ha skickat efter olika prenumerationer. Det är bland annat tidningar om kungahuset, bildtidningar och böcker som handlar om vinodling. Hon misstänks dessutom för att ha beställt sockiplast till kvinnan. Hon misstänks också för att ha anmält henne till både polisen och socialtjänsten.
Den nu åtalade kvinnan har generellt varit avog till anklagelserna i de polisförhör som har hållits med henne. Hon förnekar brotten både mot kvinnan och mannen.
Rättegången startar i Luleå tingsrätt den 16 december. Åklagaren Fredrik Hannu har en diger bevisningslista med 24 punkter då han kommer att visa fotografier från breven men också fotografier från kvinnans cell på häktet för att bevisa brott.
Åklagaren har också sagt att en personutredning ska inhämtas.