Videon är inte längre tillgänglig
I drygt 15 år har kustbevakningen i Luleå kört svävare som haft en höjd på 60 centimeter. För en månad sedan införskaffades en ny, som har en svävarhöjd på en meter.
Den stora fördelen med den här svävaren jämfört med den gamla är att det finns ett utrymme ombord där till exempel två skotrar eller en liten räddningsbåt får plats. Svävaren är specialbyggd och kan ta en last på två ton, den har också en kran som kan lyfta upp skotrarna från utrymmet.
- Och så är den tystare än den andra, konstaterar Fredrik Gustafsson, stationschef på kuststationen i Luleå, medan han styr svävaren fram över isen.
- När man kör långa sträckor är det otroligt smidigt.
Används dygnet runt
Arbetsuppgifterna är många och består bland annat av bevakning av naturreservat, kontroll av sjö- och skotertrafik och så klart undsättning av de som hamnat i nöd.
Med en joystick manövrerar han svävaren som går i 20 knop under färden. Säkert vaggar den fram över isen.
- Mer än 50 knop är inte rekommenderat att köra, säger Gustafsson.
Svävaren används i princip dygnet runt av kustbevakningen och kostade 15 miljoner kronor att köpa in. För att få köra den krävs en utbildning på 40 timmar, följt av 30-40 timmars körtid som en sorts repetition. Eftersom de flesta på kuststationen i Luleå har kört svävare förut så behövs det endast lite uppfräschning. För trots allt skiljer det en del i att köra den nya jämfört med den gamla.
- Den här är tyngre och då krävs det en större svängradie. Den beter sig lite annorlunda, det är en annan känsla, säger Fredrik Gustafsson.
Är den svår att köra?
- Du behöver förbereda en sväng nästan 400-500 meter innan den kommer. Ju mer van du är att köra desto mindre rörelser behövs.
Inne i hytten finns det fem sittplatser och mängder med olika instrument. Med på turen är också Lars Näsman från kustbevakningen. Han sitter längst bak och tittar ut på det fina vädret genom fönstret medan Fredrik Gustafsson styr joysticken.
- Sådana här dagar är det riktigt skönt att vara ute och köra, säger han.