Kuriren testar vinterodling – del 2: Så gick det

Några veckor senare är det dags att följa upp – vinterodlingsreportaget!

Ulrika Vallgårda tog hjälp av Linda Kask när det kom till matlagningen.

Ulrika Vallgårda tog hjälp av Linda Kask när det kom till matlagningen.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-01-11 15:00

En del har gått bra. Annat mindre bra. Men med en bra kock grejar sig det mesta. Linda Kask från Norr Media tog kommandot när det var dags att ta till vara på vintergrödorna från Kurirens testodling hemma i mitt kök.

Hur har du lagt upp planeringen för matlagningen med mina växter?

– Det gäller att använda de här små grödorna på ett sätt så att de kommer till sin rätt, så jag har tänkt att vi ska laga vegetarisk mat för att fira det gröna livet som spirar i mörkret och ta tillvara smak, konsistens och utseende. 

Du som är så matlagningsintresserad, hur känns det att få komma till ett kök med en massa växter som du ska få använda?
– Det är väldigt fint och också en spännande utmaning att laga någonting av någonting som är ganska litet. Det går att göra mer än vad man tror och dessutom är de ju väldigt vackra och aptitliga i utseendet.

Vad har du planerat för rätterna?
– Jag har tänkt att vi ska äta en grön måltid som består av lite olika delar. Först en grön shot, med ingefära, apelsin och lite blandat bladgrönt i ett glas. Snyggt och enkelt när man behöver lite energi och vitaminer. 

– Sedan ska vi göra en krämig soppa med potatis och blandat bladgrönt – man behöver inte vara så noggrann utan ta vad man har. Den här tiden på året vill man ju äta något lent och varmt och mjukt, därför passar soppa bra. Till den gör jag en fetaostkräm för att få lite mer smak. 

– Efter det blir det en ljummen tomatsallad med halloumi och en olja på citron, smörgåskrasse, vitlök och olivolja. Det kommer att bli ett fräscht tillbehör och något att tugga på.

– Jag har också förberett ett bröd med rödlök som vi ska använda någon av dina växter på. 

Är det någon av mina växter som du har blivit extra imponerad av?
- Jag gillar alla, men särskilt de här röda rädisbladen, de var väldigt vackra och dekorativa och sådant går man ju igång på. Det blir snygg mat.

Så här har det gått:

Rädisbladen, krassen och solrosskotten på fuktigt hushållspapper blev alla välväxta och fina.

Grönkålen torkade tyvärr och dog. Jag provade sedan att så den i jord, men även där utan resultat. Däremot har min dotter lyckats bra med grönkål, så jag vet att det kan gå för vissa.

Alfagroddar och blandade linsmixgroddar gick utmärkt, både i glasburk och inköpt groddbox.

Ärtskott och solrosskott i små krukor med jord blev finfina.

Ruccolan, spenaten och mangolden är i skrivandes stund ännu mycket små och känns för tidiga att både att skörda och utvärdera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!