Många föräldrar vill att barnen ska vara ute som på den gamla goda tiden, medan andra tycker att barnen ska få lära sig med digitala hjälpmedel hur mycket de vill på dagarna.
Experterna har inga rätta svar på frågan men gör så gott de kan när Kuriren ringer upp. Inger Andersson Elenius är kurator på Örnässkolan och Svartöstansskolan och säger så här:
– Det här är ingen lätt fråga att svara på. Det beror helt och hållet vad som är på skärmen och det enskilda barnet. Om man spelar enbart är det annorlunda än om man skriver, läser eller jobbar med bilder. Naturligtvis är för mycket stillasittande ett problem, som ung måste man vara igång och stärka sina muskler. Däremot är det inte alla barn som har möjlighet att gå ut och vara med kompisar, och då fyller onlinespelen en nödvänding social funktion. Men de allra flesta barn gör allt möjligt, de spelar inte enbart eller sitter framför en dator. De flesta barn har kompisar de umgås med eller är med i något idrottslag.
Hon fortsätter:
– Man ska inte generalisera ungdomar och säga att de inte gör något för det stämmer inte. Men så klart så finns det en minoritet som sitter alldeles för mycket. Spel kan ju bli som vilket missbruk som helst, barn är inte förskonade från att bli beroende av saker. Man kan fasta i olika saker och ha svårt att stå emot.
Hur ska man göra som förälder om man tycker att ens barn sitter för mycket framför olika skärmar?
– Föräldrar ska tidigt göra bedömningen vad som är rimligt. Numera spelar barn från det att de är små och det gäller som förälder att vara observant. Behöver man hjälp att göra bedömningen om vad som är rimlig tid så kan man fråga andra föräldrar. Det är viktigt att man bestämmer sig tidigt för att det är okej att sätta gränser för sina barn. Ju tidigare man sätter gränser desto bättre.