– Jag tycker det är jättebra för jag har börjat tänka lite mer på det. Man har kanske blivit lite mer förståndig när man blivit äldre, säger kunden Vivi-Anne Strandberg, när hon tittar lite närmare på märkningen som suttit uppe någon dag.
Det var en kund som tipsade butiken om den här märkningen, berättar Tomas Stoltz som är Icahandlare.
– Jag tyckte det här verkade vettigt för det är ett sätt att förenkla för kunderna. Det här anger sötning och tillsatt socker så det har inte med kolhydrater att göra, säger Tomas Stoltz.
Han visar den lilla färgade pricken som sitter på prismärkningen på hyllkanten. Fyra olika färger anger hur stor energiandel i procent som kommer från juice, koncentrerad juice eller tillsatt socker.
– Yoghurt är ett bra exempel. I fruktyoghurt är det ofta mycket socker. Folk kanske tänker att yoghurt är nyttigt till frukost, men det kan innehålla mycket socker. Ser man rött eller svart så hjälper den här märkningen till så man kan se det, säger Tomas Stoltz.
Lisa Groth står vid en hylla och funderar.
– Det är bra, för det är ett enkelt sätt för konsumenten att se när man står där och väljer mellan liknande produkter, säger hon.
Är det här något du kommer att titta på när du handlar?
– Ja, det kommer jag att göra, men näst efter priset, säger Lisa Groth.
Sockerchecken är ett initiativ från gotlänningen Pigge Werkelin som länge varit medveten om hur mycket sockret kan skada hälsan. Hans företag erbjuder idag en tjänst till detaljhandeln att märka produkter med hälsoinformation
såsom mängden socker i produkterna.
– Men det är inte lätt att hitta det dolda sockret. Man måste vara kemist för att förstå det som står och så är det väldigt liten text. Jag sa till mig själv att man behöver fyra färger, säger han i ett pressmeddelande.
Regina Kohkoinen Morin gillar socker men tror ändå märkningen kan få henne att stanna upp innan hon väljer vara.
– Jag kommer nog att titta på den och tänka till. Om jag ser två varor bredvid varandra så tar jag nog den som har mindre socker, men jag ingen som tänker överdrivet på socker, säger hon.
Men märkningen kan få långsiktiga följder om konsumenterna förändrar sina köp utifrån den nya information de nu får.
– Om det här tar fart så kan det hända att producenterna ändrar sig, säger Icahandlaren Tomas Stoltz.