Kunderna får butikerna att satsa ekologiskt

Här är en växande mattrend.– När det finns väljer jag alltid det ekologiska alternativet, säger Catarina Lundholm.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-02-21 06:00

Färsk statistik visar på att inköpen av ekologisk mat ökade i Sverige med 13 procent under förra året. Den gröna trenden ser ut att vara stark även i Norrbotten visar vår rundvandring bland mathandlare och kunder.

– Det är fortfarande en liten del av vår försäljning som är ekologiskt, men under de senaste åren har vi märkt av en växande efterfrågan. Det senaste exemplet var den ekologiska julskinkan som sålde riktigt bra, säger Daniel Andersson på ICA Kvantum.

"Ett naturligt val"

Vid den ekologiska grönsaksavdelningen på Coop Forum står 65-åriga Catarina Lundholm.

– För mig handlar det om ett naturligt val. Det är viktigt att grönsakerna har odlats på ett bra sätt och att djuren behandlats väl. Det känns bättre att köpa mat från vårt närområde.

Stormarknadschef Peter Möller bekräftar att Coop Forum i allt högre grad väljer att profilera sina ekologiska varor.

– Det är en markant skillnad om man bara går fem år tillbaka, då gick det knappt att hitta ett ekologiskt äpple. I dag har vi närmare 500 ekologiska produkter i butiken.

Brist på närproducerat

Den ökade efterfrågan innebär att det i dag råder brist på vissa ekovaror.

– På sistone har det varit mycket fokus i media kring ekologiska bananer, berättar Daniel Andersson. Problemet är att vi får bara tag i 20 procent av vad vi beställer från våra leverantörer.

Per Holmqvist på matbutiken Nordansmak ser bara fördelar i en växande efterfrågan.

– Vi är mitt inne i ett systemskifte. Jag har inga problem med att ICA, Coop och Willy hänger på trenden och konkurrerar med oss. Skräcken i dag vore om landstinget skulle bestämma sig för att bara köpa in kravcertifierad potatis. Då skulle förråden i Norrbotten tömmas på några få månader.

Han tycker att tiden är kommen för en förändring.

– Det är synd att utvecklingskontor och handelskamrar inte förstår att det finns en potential i matnäringen som skulle kunna ge ungdomar och invandrare utvecklingsmöjligheter. Det är att odla mat och kultur som vi behöver satsa på i Norrbotten och inte skogsskövling och gräva upp metaller ur marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!