De uppger flera av de konsumenter som Kuriren pratat med. Berit Åström från Lycksele är en av dem.
– Nog skulle jag köpa mer, men utbudet är inte tillräckligt. Det beror även mycket på vilken affär jag är i, i Lycksele finns det inte alls ett lika stort utbud som här, säger hon.
Larmrapporter om rester av bekämpningsmedel i matvaror duggar tätt, särskilt i frukt och grönt. Berit Åström har för vana att följa dem.
– En gång kastade jag bort havrefras då det kom larm om gifter. Jag köpte de nyttigare sorterna i stället.
Robert Rönnholm, Piteå, köper inte ekologiskt överlag utan endast av vissa varor och då frukter så som vindruvor och citroner.
– Priset styr väl lite grann men lathet också. Fast jag går allt mer mot att handla ekologiskt, men det är väl ekonomin som styr. Har man större ekonomiska marginaler så kan man lika gärna handla ekologiskt, resonerar han.
Sara Dahlqvist, Stockholm, uppger att hon börjat handla allt mer ekologiskt sedan hon fick barn, till exempel handlar hon enbart ekologisk barnmat.
– På vissa varor kan prisfrågan styra, men jag har märkt att det inte är så mycket dyrare att handla ekologiskt. Jag väljer ekologiskt när det kommer till dagligvaror, men vi har även börjat köpa vin.
Kompisen Linda Brännström, Stockholm, uppger att ungefär hälften av det hon handlar är ekologiskt. För hennes del är det tillgängligheten som styr andelen.
– Jag handlar ekologiskt då det känns som att man får i sig nog gifter ändå, jag vill undvika det en smula.