Förra våren fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om skolstruktur för skolorna i centrum. En fördjupad utredning skulle göras hur det så kallade förvaltningshuset på Repslagargatan kan byggas om för skolans behov. Nu är utredningen klar och kommer att presenteras för politikerna till veckan.
Prognoser pekar på att antalet elever i gymnasieskolan kommer att öka med cirka 550 elever de närmaste tio åren, från dagens nivå på 2600 elever. Kommunen räknar med att fler elever från andra kommuner också söker sig till gymnasieskolan i Luleå, vilket skulle innebära en tillväxt med totalt cirka 700 elever den närmaste tioårsperioden.
Utredningen föreslår att förvaltningshuset byggs om för gymnasieskolan och den anpassade gymnasieskolan (före detta gymnasiesärskolan). Efter ombyggnad kommer cirka 640 elever i gymnasieskolan att ha sin huvudsakliga undervisning i förvaltningshuset.
El- och energiprogrammet flyttas från kvarteret Kungsfågeln till förvaltningshuset och från kvarteret Örnen flyttas idrottsprogrammet. Den anpassade gymnasieskolan, som i dagsläget har 46 elever, flyttar in i förvaltningshuset från kvarteren Örnen och Kungsfågeln. Förvaltningshusets samtliga fem våningsplan ovan jord samt källarvåningen kommer att tas i anspråk.
Eftersom det inte ryms fler elever i de tre matsalarna i kvarteret Staren, kvarteret Örnen och kvarteret Kungsfågeln föreslås ett nytt skolkök med kapacitet att laga mat för 1000 elever och en ny matsal med 250 platser i markplan i förvaltningshuset. Eleverna kommer att få äta lunch vid tre sittningar.
Fler elever i gymnasiebyn och på Residensskolan innebär att Hälsans hus behöver byggas ut. Det behövs en delbar hall och fler omklädningsrum. IS-förvaltningen håller på med en utredning.
– Det är ju ett behov som skolorna har haft under en tid. Vi anser att det behöver byggas ut, vi behöver få ytterligare ytor för idrott i centrum, säger utredaren Thomas Parvin på arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen.
En fråga som utredningen inte har kunnat lösa är förslag på nya lokaler för Kulturskolan, som förutsätts flytta från sina nuvarande lokaler på Midskogsskolan enligt beslut från BUN.
– I det här skedet har vi ännu inte något svar på den frågan, säger utredaren Thomas Parvin.
Ombyggnaden av förvaltningshuset till skollokaler innebär en preliminär årlig hyreskostnad på cirka 22 miljoner kronor. Det kommer att ta minst två år att bygga om förvaltningshuset från det att beslut har fattats av nämnderna säger Thomas Parvin.
Frågan om finansiering ska tas upp av kommunstyrelsen 11 mars och därefter av kommunfullmäktige.
När gymnasiet har flyttat in i förvaltningshuset kan Residensskolan ta emot fler elever. Om Residensskolan ska kunna utökas från dagens 230 elever till planerade 400 elever måste grundskolan få tillgång till alla lokaler i kvarteret Örnen. Det krävs en del ombyggnader av lokaler till specialsalar.
Skolgården vid Residensskolan måste förbättras, då 79 procent av ytan är asfalt eller stenplattor och bara 21 procent grönyta. Varje elev har tillgång till nio kvadratmeter, mindre än en ordinarie parkeringsplats. Boverket rekommenderar 30 kvadratmeter yta per barn. Förslag finns att utöka skolgården med ytor vid förvaltningshuset.
Utredningens förslag ska behandlas av både barn- och utbildningsnämnden samt arbetsmarknads- och gymnasienämnden. Det sker närmast på BUN:s arbetsutskott på onsdag.